Regime en rebellen rukken op naar Aleppo

Een Syrisch jongetje op een kapotte tank in Azaz, zo'n twintig kilometer van Aleppo Beeld ap
Een Syrisch jongetje op een kapotte tank in Azaz, zo'n twintig kilometer van AleppoBeeld ap

Het regime en de rebellen in Syrië maken zich op voor een grote slag om de belangrijke stad Aleppo. De beide kampen trekken hun troepen er samen. 'Het is een beslissende slag', zegt een Syrische mensenrechtengroepering

Aleppo is met ruim 2 miljoen inwoners de grootste stad in Syrië en ligt niet ver van de grens met Turkije. Het afgelopen jaar ging de Syrische opstand grotendeels voorbij aan de stad, maar rond het weekeinde begonnen de eerste schermutselingen. Die laaiden maandag en dinsdag op. De luchtmacht heeft straaljagers ingezet bij de stad.

'Aleppo is voor de opstandelingen net zo belangrijk als Benghazi voor de Libische rebellen', zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Benghazi was de bakermat van de opstand in Libië vorig jaar. Rebellen grepen er de macht en trokken steeds verder naar het westen van het land, tot ze uiteindelijk de hoofdstad Tripoli in handen kregen en het regime verdreven. Volgens het Observatorium betekent een val van Aleppo het einde van het Syrische regime.

Een Syrische journalist zegt dat ongeveer tien wijken aan de rand van Aleppo al in handen van de rebellen zijn. De berichten zijn niet te controleren, omdat onafhankelijke media niet vrij kunnen werken.

De strijd is momenteel het hevigst in het zuiden van de stad. Het regeringsleger probeert wijken tussen het stadscentrum en het vliegveld te heroveren. Gevechtshelikopters namen de buurt Bustan al-Qasr onder vuur. In de centraal gelegen wijk al-Jamaliya werden gevechten gemeld dicht bij het hoofdkantoor van de regerende Baathpartij.

De rebellen vallen konvooien van het regeringsleger onderweg aan, om te voorkomen dat ze Aleppo bereiken. Acht militairen kwamen woensdag om door een bermbomexplosie.

Ook in andere delen van het land wordt hevig gevochten. Het regeringsleger probeert onder meer al-Tel, een voorstad van de hoofdstad Damascus, te heroveren op de rebellen. Volgens de opstandelingen komt er elke minuut een raket neer. Honderden families zijn de stad ontvlucht.

Het regime kreeg woensdag een tegenslag te verwerken. Na de ambassadeur in Irak hebben ook de gezanten in de Verenigde Arabische Emiraten en Cyprus de kant van de oppositie gekozen. De twee, een echtpaar, zijn samen gevlucht naar Qatar. De ambassadrice in Cyprus is een nicht van de vicepresident.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden