Update

Regeringspartijen oneens over boring naar schaliegas

Een bord met de tekst Stop Schaliegas in de gemeente Boxtel. Beeld ANP
Een bord met de tekst Stop Schaliegas in de gemeente Boxtel.Beeld ANP

Tot verrassing van coalitiegenoot VVD wil de PvdA dat er zeker tot het einde van deze kabinetsperiode geen schaliegas wordt gewonnen in Nederland. PvdA-leider Diederik Samsom deed die uitspraak gisteravond laat tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Volgens Samsom hoort aardgas gewonnen uit schalie (gesteente) niet bij de toekomstige energievoorziening en dan moet er dus ook niet naar worden geboord. Het onderzoek ernaar mag wel doorgaan van de PvdA, ook omdat daaruit kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen.

Omdat de productie uit het gasveld in Groningen afneemt, wordt onderzocht of schaliegas een alternatief kan zijn. Maar het winnen van schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat daardoor onder meer schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan. Binnen de PvdA is het verzet tegen schaliegas groot. Samsom zei eerder nog akkoord te kunnen gaan met de winning ervan als dat schoon en veilig kan gebeuren.

Maar daar denken hij en z'n fractie inmiddels anders over. 'We gaan het niet doen', zei hij eerder op de dag op de radio toen hem werd gevraagd of er nog geboord gaat worden naar schaliegas.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra hoorde toen ook van de veranderde opstelling van de PvdA. 'Geen enkele partij is enthousiast over schaliegas, wij ook niet. Daarom willen we eerst alle feiten op tafel hebben en daarna pas een besluit nemen over boringen', zei Zijlstra na afloop van het debat. Hij constateert dat de PvdA helemaal geen boringen wil. 'Soms hebben we een andere mening ja, anders zouden we wel kunnen fuseren.'

Onderzoek gaat door
Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte dat het onderzoek naar schaliegas gewoon doorgaat. Het kabinet brengt momenteel de voor- en nadelen en de mogelijkheden ervan in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de winning van schaliegas voor mens en milieu en of er schone technieken beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten daarvan komt het kabinet volgend jaar zomer met nadere voorstellen.

'Van proefboringen is nu geen sprake', zei Rutte. Hij reageerde daarmee op de vraag van oppositiepartijen wat het standpunt van de PvdA betekent, vooral ook voor gemeenten met beoogde locaties voor een proefboring. In de plaatsen bestaat onrust over de plannen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld anp
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.Beeld anp

'Gevaar nog niet geweken'

Volgens Milieudefensie zou het 'fantastisch nieuws' zijn als regeringspartij PvdA voet bij stuk houdt. 'Zeker voor de 223 'schaliegasvrije' gemeenten die terecht protesteren tegen de schadelijke gevolgen van schaliegaswinning, zoals bodemvervuiling en aardbevingen. Maar zolang Kamp het tijdelijke moratorium op schaliegasboringen niet heeft omgezet in een permanent verbod, is het gevaar nog niet geweken.'

Het Britse Cuadrilla Resources wil te zijner tijd vergunningen aanvragen voor proefboringen in de Noordoostpolder, bij Boxtel en bij Haaren. De provincies Overijssel en Noord-Brabant zijn tegen de proefboringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden