Regeringspartij VVD ziet wel wat in vondelingkamer

Kinderbescherming: Anoniem achterlaten slecht voor kind

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De grootste regeringspartij VVD is positief over een vondelingenkamer, een ruimte waarin ouders hun pasgeboren baby anoniem kunnen achterlaten. De kamer is een variant op het vondelingluik, zoals dat in landen als Duitsland en België al jarenlang bestaat.

Dordrecht krijgt waarschijnlijk in september als eerste stad in Nederland zo'n vondelingenkamer. Ouders kunnen daar ongezien hun baby achterlaten in een warm bedje waarna het opgevangen wordt door vrijwilligers. Initiatiefneemster Barbara Muller wil dat elke grote stad zo'n vondelingenkamer krijgt, vooral om te voorkomen dat pasgeboren kinderen worden gedumpt. Nu wordt in Nederland elk jaar wel een kind te vondeling gelegd, jaarlijks worden zo'n drie babylijkjes ontdekt.

In het NCRV-televisieprogramma 'Altijd Wat' van vanavond noemt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg de vondelingkamer een sympathiek idee. "Als we kunnen voorkomen dat kinderen onder ellendige omstandigheden te vondeling worden gelegd of worden gedood, dan moeten we dat serieus bekijken." Van der Burg wil dat het kabinet gaat kijken hoe in andere EU-landen vondelingluiken functioneren, het systeem waar Muller zich door liet inspireren. Coalitiepartner PvdA is tegen de vondelingkamer, maar Van der Burg wil het onderwerp niet in 'politieke sferen' trekken. "Daarvoor is het veel te gevoelig. We willen hier gewoon onderling over kunnen praten."

De Raad voor de Kinderbescherming verwerpt het initiatief van haar oud-medewerkster Muller. Vooral de anonimiteit van de vondelingenkamer zit de Raad dwars, want kinderen blijven zich altijd afvragen wie hun ouders zijn. "Zij gaan dan een heel moeilijk leven tegemoet, een groot deel van dat leven zal verloren gaan aan de zoektocht om te achterhalen waar ze vandaan komen", aldus Marie-Louise van Kleef, algemeen directeur van de Raad in 'Altijd Wat'. Zij vindt bovendien de huidige adoptievoorziening voldoende en vraagt zich af of het sowieso mogelijk is te voorkomen dat baby's worden gedumpt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden