Regeringspartij erkent nederlaag in Pakistan

(Novum/Ap) - De Pakistaanse regeringspartij heeft dinsdag de nederlaag aanvaard in de maandag gehouden verkiezingen voor het nationale parlement en de provinciale besturen. De partijleider van de presidentsgezinde Moslimliga-Q (PML-Q) zei dat de partij het verlies met 'open hart' accepteert en in het nieuwe parlement een plaats op de oppositiebanken zal innemen.

Een oppositieleider zei dat ook de impopulaire president Pervez Musharraf, aan wie het verlies van de regeringspartij grotendeels wordt toegeschreven, zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen naar aanleiding van dit 'vonnis' van het volk.

De onafhankelijke zender Geo TV meldde dat volgens de laatste tellingen de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van de eind vorig jaar vermoorde Benazir Bhutto en de partij van oud-premier Nawaz Sharif (PML-N) op 153 van de 272 parlementszetels staan. De PML-Q volgt volgens de zender op afstand met slechts 38 zetels.

Als de zetels van kleinere partijen en onafhankelijke kandidaten worden meegeteld kan de oppositie op een tweederde meerderheid uitkomen. Dat zou genoeg zijn om een afzettingsprocedure tegen Musharraf in gang te zetten. Enkele van Musharrafs politieke bondgenoten moeten met de huidige score het veld al ruimen. "Zwaargewichten gevloerd", kopte de krant Dawn dinsdag.

De einduitslag wordt pas dinsdagavond verwacht, maar het lijkt nu al duidelijk dat de kiezers Musharraf, die eind vorig jaar om zijn herverkiezing zeker te stellen de noodtoestand uitriep en de rechters van het hooggerechtshof ontsloeg, keihard hebben veroordeeld.

Sharif heeft kenbaar gemaakt dat hij wil dat Musharraf aftreedt en dat de rechters die hij heeft ontslagen in hun functie worden teruggeplaatst. Ook een woordvoerder van zijn partij zei dinsdag dat Musharraf moet opstappen. De woordvoerder zei verder dat als de rechters bij hun terugkeer alsnog met Musharrafs herverkiezing als president instemmen, de oppositie zich bij die beslissing zal neerleggen.

Aanvankelijk werd verwacht dat met name Bhutto's partij goed zou presteren als gevolg van de sympathie die haar dood bij een aanslag eind december onder het volk teweeg bracht. Kennelijk is Sharifs hardere lijn ten opzichte van Musharraf ook aangeslagen, waardoor zijn partij het mogelijk net zo goed heeft gedaan.

Musharraf heeft zich bereid getoond tot samenwerking met elke nieuwe samenstelling van de regering, maar of de oppositie daar genoegen mee neemt valt te bezien. De ontevredenheid over de president onder het volk is groot, mede door zijn besluit om zich aan te sluiten bij de Verenigde Staten en hun strijd tegen Al-Qaida en de Taliban. Musharraf heeft vorig jaar zijn invloed in de krijgsmacht grotendeels opgegeven door als legerleider terug te treden. Daarom voelen de nieuwe machtsspelers in het parlement zich wellicht weinig genegen om hem nog als bondgenoot aan zich te binden.

Een grote electorale zege van de oppositie kan behalve voor Musharrafs machtspositie tevens verregaande gevolgen hebben voor de militaire campagne in het grensgebied met Afghanistan, waar het Pakistaanse leger strijd levert met moslimextremisten. Sharif en andere oppositieleden hebben zich uitgesproken tegen deze operatie en willen een dialoog met de opstandelingen. In deze noordwestelijke regio verloren religieuze partijen bij de verkiezingen hun dominante positie in het provinciale parlement. Bij de vorige verkiezingen in 2002 wisten zij die te verwerven door de verontwaardiging onder de bevolking over de Amerikaanse invasie in Afghanistan.

De Amerikaanse senator Joseph Biden, voorzitter van de senaatscommissie voor buitenlandse betrekkingen en waarnemer bij de verkiezingen, zei dat de verwachte uitslag de VS de kans biedt om een beleid ten aanzien van Pakistan te ontwikkelen dat minder toegespitst is op de persoon Musharraf. Hij voegde er aan toe dat Washington bereid moet zijn om te helpen de democratie in Pakistan dieper te laten wortelen. De regering-Bush zei dat de verkiezingen een belangrijke stap zijn in het herstel van de democratie in Pakistan.

Hoewel de verkiezingen maandag vreedzaam verliepen, onthield volgens schattingen ruim de helft van de kiesgerechtigde Pakistanen zich van stemming, hetzij uit angst voor aanslagen, hetzij uit desinteresse. Verkiezingswaarnemers schatten de opkomst op 35 procent en daarmee de laagste in de zestigjarige geschiedenis van Pakistan. De beurs in Karachi stond dinsdag in de plus en ook de koers van de munteenheid de rupee steeg ten opzichte van de dollar, volgens handelaren als gevolg van de positieve vooruitzichten voor de democratie die de vreedzaam verlopen verkiezingen bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden