Update

Regeringspartij Catalonië lijdt gevoelig verlies

De Catalaanse regeringsleider Arthur Mas, Beeld epa
De Catalaanse regeringsleider Arthur Mas,Beeld epa

De regerende nationalistische partij CiU in de regio Catalonië in het noordoosten van Spanje heeft zondag bij de parlementsverkiezingen een gevoelige nederlaag geleden. Partijleider en premier Arturo Mas bereikte bij lange na niet de beoogde absolute meerderheid in de Catalaanse volksvertegenwoordiging.

Nadat meer dan 99 procent van de stemmen was geteld, stond de CiU op 50 zetels, 12 minder dan in het huidige parlement in Barcelona. De partij blijft daarin wel de grootste.

Steun voor referendum
Mas had vervroegde verkiezingen uitgeschreven in de hoop op een meerderheid in het parlement, dat 135 zetels telt. Samen met andere nationalistische partijen heeft de CiU wel een meerderheid, zodat hij waarschijnlijk voldoende steun krijgt voor zijn plan om een referendum te houden over afscheiding van Catalonië van Spanje.

De grote winnaar is de linkse onafhankelijkheidspartij ERC. Die steeg naar 21 zetels, 11 meer dan op dit moment. De Volkspartij PP van de Spaanse premier Mariano Rajoy deed het ook goed. De partij won één zetel en heeft nu 19 afgevaardigden. De socialisten hebben een zwaar verlies geleden. Zij verloren acht zetels en houden er 20 over.

Recordopkomst
De belangstelling van de Catalanen voor de stembusgang was groot. De opkomst bereikte het recordniveau voor regionale verkiezingen van 69,4 procent,\ ruim 10 procentpunt meer dan bij de vorige verkiezingen in 2010.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden