Regeringscrisis of niet, op zondag gaat Theresa May gewoon naar de kerk

Theresa May loopt met haar man Philip naar de kerk in het dorp Sonning.Beeld Hollandse Hoogte / Polaris Images

Regeringscrisis of niet, May ging gisteren naar haar kerk in Sonning, het dorp waar ze in het weekend is.

Pastor Jamie Taylor van de Saint Andrews kerk in Sonning weet als hij zijn preek schrijft nooit of ze komen zal, Theresa May. Maar zijn kerk is haar kerk, de kerk uit de Middeleeuwen aan de oever van de Thames.

Sonning, in Berkshire, een uur westwaarts vanaf Londen, is het dorp waar May haar weekends doorbrengt. Het ligt aan een kronkelige weg in glooiende, groene heuvels waar geen bus of trein doorheen rijdt. Er zijn zwanen en eekhoorns, twee kroegen en een klein theater in een omgebouwde watermolen. Het is het gebied waar Kenneth Grahame in 1908 zijn kinderboek ‘de wind in de wilgen’ situeerde, nu een plek voor de happy few.

Moederdag

Gisteren zat de kleine kerk, rond de twintig rijen banken voor een mens of vijftien, vol voor haar doen. De kranten hadden ’s ochtends geschreven dat de premier de hele dag telefonisch met haar kabinet in crisisberaad zou zijn. Daarmee moesten ze de middag hebben bedoeld, want May ging ook deze zondag met haar man Philip naar de kerk.

Daar kijkt in Sonning niemand meer van op. Dat zoveel andere gemeenteleden ook kwamen had niets met haar te maken, maar alles met Moederdag, gisteren in het Verenigd Koninkrijk. Die wordt bij de Anglicanen ook in de kerk gevierd. Toch leek het of Taylor tot May sprak, de premier die de afgelopen week voor de derde keer hetzelfde voorstel bij het parlement indiende en over wie deze zondag wordt gefluisterd dat ze van plan is het een vierde keer in stemming te brengen.

“U kent het vast”, begon hij een parabel tegen de oma’s en de moeders in zijn gemeente. May is niet een van hen, maar ook zij kon de boodschap verstaan: wie steeds opnieuw hetzelfde doet, wordt steeds achtelozer.

“De geboorte van een eerste kind is heel speciaal. De moeder gaat op babygym, koopt zwangerschapskleding, prevelt eindeloos namen uit het namenboek voor zich uit. Hoe anders gaat het bij het derde kind, dat een willekeurige naam uit het telefoonboek krijgt en wiens uitje niet naar babygym, maar naar de supermarkt is. De moeder wil er niet meer aldoor bij zijn, maar hoopt zo vaak mogelijk te kunnen vluchten.”

Bidden

De Saint Andrews Church hoort bij de Church of England, die opriep om vanaf afgelopen vrijdag, de dag dat het Verenigd Koninkrijk de EU had moeten verlaten, vijf dagen lang te bidden voor het land dat lijdt onder brexit. De aartsbisschoppen van York en Canterbury hadden daartoe opgeroepen en menig kerk gaf gehoor aan die oproep.

In Boston, een oude havenstad aan de oostkust waar in 2016 de meeste mensen Leave stemden, kwam op zaterdagavond de hulpbisschop van Grantham langs. “In deze tijden van onzekerheid proberen we het signaal te zenden dat we ons kunnen verenigen, hoe groot onze verschillen ook lijken”, zei hij in een verklaring.

‘Verdraag elkaar’

Ook in Chelmsford, dicht bij Londen, werd zaterdag een viering gehouden voor de brexit. Daar kwam niet alleen de lokale bisschop, maar ook verschenen er politici van beide kanten. Letterlijk over brexit ging het niet, maar volgens de lokale dominee wel over de vraag hoe ‘de waarden van respect, tolerantie en werken in het algemeen belang, die in het brexitproces zijn vervaagd, moeten worden hersteld’.

Vanuit Derby deed bisschop Jan McFarlane een verbindende boodschap uitgaan. “Onze kerkgemeenschappen zijn net als de rest van Engeland verdeeld over de vraag of het vertrek uit de EU juist is. Maar het is onze taak om aan te tonen dat we desondanks vreedzaam kunnen samenleven.”

De Church of England heeft speciaal voor deze dagen een aantal liturgieën uitgekozen, die de kerken kunnen gebruiken als ze willen. In Sonning koos Jamie Taylor ervoor de boodschap van verbinding kort te houden: “Verdraag en vergeef elkaar”.

Ook de evangelischen bidden voor brexit

Ook in de evangelische kerken die zijn aangesloten bij de Evangelical Alliance wordt gebeden voor de brexit.

Sinds begin januari zetten de Engelse evangelische kerken wekelijks een gebed centraal. Deze week is dat een gebed waarin de wereldlijke leiders kracht wordt toegewenst: “Heer, leidt onze leiders. Geef ze moed, wijsheid en mededogen bij het nemen van besluiten.”

Lees in dit dossier het laatste nieuws over de brexit, mogelijke scenario’s en de mogelijke gevolgen voor Nederland.

Lees ook:

Hoe May’s successtrategie van stilzitten en vage uitspraken zich inmiddels tegen haar keert

Theresa May, de domineesdochter die het onverwacht tot premier van het Verenigd Koninkrijk schopte, wist met haar talent voor stilzitten en haar vage uitspraken ver te komen. Nu begint die tactiek zich tegen haar te keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden