Regering Zuid-Korea geeft vast het goede voorbeeld en ontslaat 10 000 ambtenaren

SEOUL (AFP, Reuter) - Het arbeidsconflict in Zuid-Korea dreigt te escaleren. President Kim Young-sam maakte gisteren bekend tienduizend overheidsbanen te willen schrappen om de kwakkelende economie aan te zwengelen. Onduidelijk is wanneer de maatregel ingaat en voor welke departementen hij geldt.

De regering moet het goede voorbeeld geven door via een ontslaggolf de overheidsuitgaven met een biljoen won (ruim 1,9 miljard gulden) te drukken, vindt Kim. Zuid-Korea kampt met een economische terugslag die de autoriteiten wijten aan het hoge kostenniveau en de geringe efficiëntie.

Al enkele weken voeren studenten en werknemers acties uit protest tegen een nieuwe arbeidswet die onder meer gemakkelijk maakt mensen te ontslaan is. De sombere economische ontwikkelingen maken die wet noodzakelijk, denkt de regering.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen zeven vakbondsleiders. Dit is een reactie op het dreigement van de leider van de Koreaanse Confederatie van Vakbonden (KCTU), Kwon Young-il, om het overheidsapparaat plat te leggen als de regering de arbeidswet niet voor volgende week woensdag intrekt.

Uit protest tegen de arrestatiebevelen verzamelden zich gisteren in het centrum van Seoul enige duizenden betogers. Anti-oproerpolitie gebruikte traangas om hen te verdrijven. De betogers, veelal uitgerust met stalen knuppels, gooiden op hun beurt stenen en benzinebommen naar de politie.

Volgens de vakcentrale staken meer dan 200 000 vakbondsleden tegen de wet. Het ministerie van arbeid houdt het echter in totaal op 65 000 stakers. De nieuwe wet maakt de arbeidsmarkt flexibeler doordat werkgevers het recht krijgen arbeiders sneller te ontslaan, tijdelijke krachten in te huren en stakers te vervangen. Het parlement nam de wet op 26 december aan op slinkse wijze aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden