Regering, werkgevers en werknemers willen werkloosheid halveren

BONN (DPA,Reuter) - In Duitsland hebben regering, werkgevers en werknemers onder leiding van bondkanselier Kohl afgesproken samen te streven naar halvering van de werkloosheid. Het aantal mensen zonder werk nadert op dit moment de vier miljoen, nagenoeg 10 procent van de beroepsbevolking.

Na een rondetafelgesprek van vier uur kwamen de drie partijen overeen, dat beperking van de loonstijgingen, aanpassingen op het gebied van de sociale voorzieningen en belastinghervormingen moeten zorgen voor een drastische vermindering van de werkloosheid. De “Alliantie voor banen”, zoals de overeenkomst wordt genoemd, doet denken aan het Nederlandse tripartite 'akkoord van Wassenaar' in het begin van de jaren tachtig. Verwijzend naar de Franse arbeidsonrust in december zei voorzitter Dieter Schulte van de vakbondsfederatie DGB na afloop van het gesprek: “Niemand vaardigt hier eenzijdige decreten uit, zoals in Frankrijk.”

Regering en vakbonden rekenen erop dat de eerste resultaten van het akkoord nog dit jaar zichtbaar zullen worden. Het bedrijfsleven stelt zich daarentegen wat voorzichtiger op.

Ruimte voor nieuwe banen moet vooral komen uit een vermindering van overuren. Werknemers hadden al eerder aangedrongen op een uitbetaling in vrije tijd in plaats van in geld. Dat moet werkgevers dwingen meer personeel in dienst te nemen. Ook meer aandacht voor deeltijd moet banen opleveren. Regeringsfunctionarissen onderstrepen dat als deeltijdarbeid in hun land op hetzelfde peil als in Nederland lag, Duitsland nu twee miljoen banen meer zou tellen.

Daarnaast is in het akkoord ook de loonmatiging van de vakbonden opgenomen. In principe zullen de lonen niet meer stijgen dan het inflatiepercentage. Verlaging van de sociale premies, vermindering van de belastingdruk, flexibilisering van de werktijden en reductie van de indirecte loonkosten moeten uiteindelijk uitmonden in meer werkgelegenheid. Steun aan startende ondernemers, meer aandacht voor beroepsopleidingen en makkelijker toegang tot risicodragend kapitaal zouden eveneens een bijdrage leveren.

Een einde aan de bezuinigingen op de uitkeringen zoals de bonden vooraf hadden verlangd, lijkt niet haalbaar. De regering is evenwel met een comprisvoorstel gekomen, waarin de voorziene jaarlijkse vermindering van de werklozenuitkering niet vijf maar drie procent zal bedragen.

Over vervroegd uittreden, een heikel punt in Duitsland, zijn nog geen afspraken gemaakt. Wel gaven de bonden toe dat op dit terrein ingrepen nodig zijn, omdat de kosten bijna niet meer zijn op te brengen.

DGB-voorman Schulte sprak van een belangrijke stap op weg naar een werkgelegenheidspact. Voorzitter Klaus Murmann van de werkgeversvereniging BDI waarschuwde echter voor te hoge verwachtingen. Door de magere economische groei zijn dit jaar minder overuren nodig dan vorig jaar.

Volgens minister Rexrodt van economische zaken vormt het raamakkoord een platform dat verder uitgewerkt moet worden. De drie partijen zetten de komende weken hun gesprekken op lager niveau voort.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden