Regering van Curaçao gevallen

Archieffoto: de ministers van het inmiddels gevallen kabinet van Curaçao. Premier Hensley Koeiman staat op de onderste rij, de tweede van rechts. Beeld anp
Archieffoto: de ministers van het inmiddels gevallen kabinet van Curaçao. Premier Hensley Koeiman staat op de onderste rij, de tweede van rechts.Beeld anp

Het autonome Curaçao moet op 28 april opnieuw naar de stembus. Na nog geen acht weken regeren, viel het kabinet van Hensley Koeiman dit weekend, nadat twee leden van Pueblo Soberano van de vermoorde politicus Helmin Wiels hun steun hadden ingetrokken. Daarmee verloor het kabinet de meerderheid in de Staten.

Redactie

De sociaal-democratische MAN van Koeiman won in oktober vorig jaar met slechts driehonderd stemmen méér de verkiezingen van de corrupte Gerrit Schotte van de MFK. Na een moeizame formatie lukte het Koeiman een 'schone coalitie' te vormen van MAN (4 zetels) met de liberale PAR (4 zetels), de christen-democratische PNP (2 zetels) en opmerkelijk genoeg ook de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS, 2 zetels). PS werkte in het verleden samen met Schotte en halveerde daardoor bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar in zetels. Maar omdat PS publiekelijk afstand had genomen van Schottes MFK, kon de partij deelnemen aan de nieuwe regering. Die steun duurde tot dit weekend.

Oppositieleider Schotte heeft er de afgelopen weken alles aan gedaan om de orde in de Staten te verstoren. In januari werd deze ex-premier zelfs op last van de parlementsvoorzitter door de politie uit de Staten verwijderd. Intussen deed hij achter de schermen pogingen om met name de PS-leden (zijn vroegere bondgenoten) uit de coalitie los te weken.

Terwijl premier Koeiman probeerde de basis van zijn regering te verbreden door statenlid Omayra Leeflang van de partij Un Kòrsou Hustu aan te trekken, was dit voor de leden van PS juist reden de coalitie voortijdig op te blazen.

Bij hun ontslagbrief voegden de vertrekkende coalitiegenoten van PS gisteren alvast een 'bereidwilligheidsverklaring' waarin de oppositiepartijen onder leiding van Schottes MFK melden samen een nieuwe regering te willen vormen. Door direct nieuwe verkiezingen uit te schrijven, kon Koeiman die poging blokkeren.

Gerrit Schotte kan niet zelf tot een regering toetreden, omdat hij door zijn veroordeling voor corruptie niet door de screening van de veiligheidsdienst komt. Schotte had in een nieuwe regering waarschijnlijk een stroman als premier naar voren geschoven. Wil hij dit ambt zelf vervullen, dan moet Schotte eerst in hoger beroep worden vrijgesproken van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Daarvoor is hij in eerste aanleg veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Wanneer dit hoger beroep wordt gevoerd, is nog onduidelijk.

De politieke instabiliteit op Curaçao komt uiterst ongelegen, omdat de economie nog steeds grote problemen kent. De regionale luchtvaartmaatschappij Insel Air, die de verbindingen verzorgt tussen de eilanden uit het koninkrijk, kan alleen met staatssteun in de lucht worden gehouden.

Aan de andere kant vinden er vergaande onderhandelingen plaats met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong Energy (GZE) dat de oude Shell-raffinaderij op Curaçao wil overnemen. Dat zou een enorme financiële impuls zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden