Regering van Bonaire is gevallen

De regering van Bonaire is vanochtend (lokale tijd) gevallen. Dat heeft Benito Dirksz van coalitiepartij MBL gezegd.

De regering verloor haar meerderheid nadat Rafael Santana, lid van de Eilandsraad voor de PHU, zijn steun aan de coalitie introk. Vorige week werd al bekend dat Santana gesprekken had gevoerd met de grootste oppositiepartij UPB. Sindsdien rommelt het binnen de coalitie.

De regering bestaat uit drie partijen en heeft met vijf zetels een nipte meerderheid in de Eilandsraad die in totaal negen zetels telt. De coalitie kwam tot stand na de verkiezingen van 2 maart 2011.

Bonaire kende de laatste jaren verschillende regeringswisselingen. Het eiland maakt sinds 10 oktober 2010 deel uit van Nederland. Politici en bewoners klagen veel over die nieuwe staatkundige status. Met name over gestegen kosten van levensonderhoud.

Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Cynthia Ortega-Martijn, die onlangs nog een uitvoerig werkbezoek bracht, kijkt er niet van op. 'De val van de regering op Bonaire verrast me niet; tijdens mijn bezoek deze zomer waren de signalen al heel duidelijk. Deze instabiliteit van het bestuur is olie op het vuur van alle gevoelens van ontevredenheid onder de burgers. De onvrede wordt er met de dag groter. Er moet bestuurd worden en daarvoor is een nieuwe sterke regeringscoalitie een belangrijke voorwaarde'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden