Regering Trump: Arme migrant maakt minder kans op verblijfsvergunning

Kirstjen Nielsen, minister van binnenlandse veiligheid. Beeld REUTERS

De regering van president Donald Trump wil het moeilijker maken voor buitenlanders om een vaste verblijfsvergunning te krijgen als zij of hun familie sociale ondersteuning van de overheid krijgen. 

In een zaterdag ingediend voorstel staat dat immigratie-ambtenaren voortaan in hun beslissing moeten meewegen of iemand voedselhulp krijgt, in een sociale huurwoning woont of gebruik maakt van Medicaid, het door de individuele staten gesubsidieerde zorgprogramma voor de allerarmsten.

Dit betekent een oprekken van de geldende regels, die nu alleen stellen dat mensen die financieel afhankelijk zijn van de staat niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, de zogeheten Green Card. Niet-geldelijke ondersteuning moet echter buiten beschouwing worden gelaten. 

Minister van binnenlandse veiligheid Kirstjen Nielsen zei dat de nieuwe richtlijn moet voorkomen dat immigranten 'een last worden voor Amerikaanse belastingbetalers'. Volgens Nielsen is allang wettelijk vastgesteld dat mensen die zich in de VS willen vestigen, in hun eigen onderhoud moeten kunnen voorzien.

Migrantenorganisaties waarschuwen dat als de verordening wordt ingevoerd de volksgezondheid in gevaar kan komen. Door zulk beleid worden migranten ontmoedigd om gebruik te maken van de voorzieningen waar zij recht op hebben. 

Lees ook: 

De VS hebben grote moeite om bij de grens gescheiden migrantenkinderen met hun ouders te herenigen

Het wordt ‘heel moeilijk detectivewerk’, vreest burgerrechtenorganisatie ACLU, om alle migrantenkinderen die eerder dit jaar door Amerikaanse autoriteiten van hun ouders gescheiden werden, bij hun gezin terug te brengen.

Nederland is boos op de VS, maar schendt zelf ook het kinderrechtenverdrag 

Taferelen zoals in de Verenigde Staten, waarbij kinderen bij hun ouders worden weggetrokken, kent het Nederlandse vreemdelingenbeleid niet. Toch schendt ook Nederland het internationale kinderrechtenverdrag door minderjarigen vast te zetten net voordat ze het land worden uitgezet. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden