update

Regering Sri Lanka: radicaal-islamitische groep achter bomaanslagen

Bloed op de muur en het beeld van Jezus in de St. Sebastiankerk in Negombo,  Sri Lanka. Beeld AP
Bloed op de muur en het beeld van Jezus in de St. Sebastiankerk in Negombo, Sri Lanka.Beeld AP

De Srilankaanse autoriteiten denken dat de lokale radicaal-islamitische groep National Thowheed Jamath (NTJ) de bloedige bomaanslagen van dit paasweekend uitvoerde. De extremisten kregen mogelijk steun vanuit het buitenland, zegt de regering.

Redactie

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen. Bij de aanslagen kwamen bijna driehonderd mensen om het leven. 500 mensen raakten gewond door de gelijktijdige explosies in drie kerken en drie luxe hotels. Inmiddels zijn 24 mensen gearresteerd.

Sri Lanka is van plan internationale hulp te vragen bij het onderzoek. Er zijn aanwijzingen dat de ‘lokale terroristen’ steun kregen van buitenlandse terreurorganisaties, meldt het kantoor van president Maithripala Sirisena. Hij gaat ook een landelijke noodtoestand uitroepen. Die moet maandag om middernacht van kracht worden. Veiligheidsdiensten krijgen dan meer bevoegdheden om mensen vast te zetten en te verhoren.

De vicevoorzitter van de Moslimraad van Sri Lanka zegt zo’n drie jaar geleden al gewaarschuwd te hebben voor de NTJ. Vanuit die groep zou dodelijk geweld tegen niet-moslims zijn aangemoedigd. Vicevoorzitter Hilmy Ahamed speelde naar eigen zeggen onder meer namen en gegevens door naar de autoriteiten. Ahamed noemt het gedachtegoed van de NTJ ‘extremistisch’, maar beklemtoonde ook dat niet alle leden geradicaliseerd zijn. Hij stelt dat de organisatie uiteenviel in splintergroepen, omdat individuele leiders los van elkaar zochten naar geldbronnen.

Verschillende explosies

Tijdens de paasmis gingen zo goed als tegelijk zes explosieven af in drie hotels en drie kerken. De meesten in en om Colombo in het westen van Sri Lanka, maar ook helemaal aan de andere kant in het oosten ontplofte een bom. Het gaat om de St. Anthonykerk in Kochchikade en de St. Sebastiankerk in Negombo, beiden in het westen van het land, en de Zionkerk in Batticaloa, in het oosten van het land.

Later op de dag werden een zevende en een achtste explosie gemeld, een ervan vlakbij een dierentuin in Dehiwela, in de buurt van hoofdstad Colombo. Die zevende aanslag zou twee mensen het leven hebben gekost. De achtste explosie was in een woonwijk, daarover zijn nog geen details bekend. In de buurt van het internationale vliegveld van de Srilankaanse hoofdstad Colombo is een zelfgemaakte bom gevonden. De luchtmacht heeft het explosief onschadelijk gemaakt. In en om het vliegveld Bandaranaike gelden strenge veiligheidsmaatregelen sinds de aanslagen van zondag.

Er is minstens één Nederlands slachtoffer gevallen, meldde minister Blok van buitenlandse zaken via Twitter. Het gaat om een vrouw van 54 jaar. Zij woont in het buitenland maar niet in Sri Lanka en is om het leven gekomen bij de aanslag in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo.

De Srilankaanse regering heeft een avondklok ingesteld, het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka gewijzigd. Voor het hele land gelden veiligheidsrisico’s.

‘Wreed geweld’

Paus Franciscus heeft tijdens zijn paastoespraak de aanslagen op Sri Lanka veroordeeld. De kerkvorst sprak van ‘wreed geweld’ en verklaarde dat hij zich verbonden voelt met de slachtoffers die door ‘rouw en pijn’ zijn geraakt met Pasen. Leiders van over de hele wereld hebben de aanslagen veroordeeld.

Via Twitter sijpelen beelden binnen van vlak na de explosies. Het is onduidelijk in welke kerk onderstaande video is opgenomen. Te zien is dat het dak verwoest is. Kerkgangers staan beduusd tussen de rommel, op een enkel bankje is bloed te zien.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka zondag aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten onder meer rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen eerder op de dag heeft ingesteld. Mensen mogen daardoor tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur ‘s ochtends niet de straat op, staat in de toegevoegde passage.

Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast. Reizigers moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. “Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.’'

Eerder op de dag vroeg het ministerie Nederlanders al familie of vrienden te laten weten hoe het gaat en contact op te nemen met hun reisorganisatie, indien ze met een georganiseerde reis zijn. Wie hulp nodig heeft, kan terecht bij de reisverzekeraar of ambassade via telefoonnummer + 31 247 247 247. Buitenlands Zaken geeft ook informatie via het Twitteraccount @247BZ.

De aanslagen in het kort

* Bij drie kerken en drie hotels in Sri Lanka zijn gelijktijdig explosies geweest op Eerste Paasdag
* Later op de dag volgden nog twee explosies, onder andere bij een dierentuin
* Bij de explosies zijn zeker 290 doden en 500 gewonden gevallen
* De Srilankaanse overheid zegt de terroristen te hebben geïdentificeerd en heeft 24 mensen gearresteerd. De bomaanslagen zouden door zelfmoordterroristen zijn uitgevoerd.
* Onder de slachtoffers zijn 37 buitenlandse toeristen, onder wie een Nederlandse vrouw van 54, meldde minister Stef Blok van buitenlandse zaken.

Lees alle artikelen over de terreur in Sri Lanka op deze pagina.

Lees ook:

Christenen worden op Sri Lanka gediscrimineerd

De christelijke gemeenschap heeft het moeilijk in Sri Lanka. Op de ranglijst van landen waar christenen worden vervolgd, die de Nederlandse organisatie Open Doors jaarlijks publiceert, staat Sri Lanka op plaats 36. Open Doors komt op voor vervolgde christenen wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden