Regering Sint Maarten dient ontslag in

Premier Marcel Gumbs van Sint Maarten naast minister Koenders van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Premier Marcel Gumbs van Sint Maarten naast minister Koenders van Buitenlandse Zaken.Beeld anp

Op Sint Maarten heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de regering van Marcel Gumbs haar ontslag ingediend. Dit is vier weken nadat het parlement op het eiland een motie van 'geen vertrouwen' tegen de regering had aangenomen.

Daarmee is een einde gekomen aan een onduidelijke politieke periode. Nadat de motie was aangenomen diende zich een nieuwe coalitie aan, maar de regering-Gumbs vond dat het parlement moest worden ontbonden en nieuwe verkiezingen moesten worden uitgeschreven. Daardoor ontstond een politieke impasse, want de ministers bleven 'doorgaan alsof er niets aan de hand was'.

Gouverneur Eugene Holiday heeft de afgelopen vier weken onder meer advies gevraagd aan enkele rechters om uit die patstelling te komen. Vorige week benoemde hij de leider van de partij National Alliance, William Marlin, al tot formateur van een nieuwe regering. Diens belangrijkste taak is verkiezingen op 9 februari volgend jaar te organiseren.

Zorgen over integriteit
Op Sint Maarten wonen tussen de veertig- en vijftigduizend mensen. Sinds 10 oktober 2010 (10-10-2010) is het eiland een autonoom land in het koninkrijk der Nederlanden. Sinds die datum heeft Sint Maarten vier keer een nieuwe regering gehad en staat het onder verscherpt toezicht van Nederland.

De laatste verkiezingen vonden vorig jaar september plaats. Over de totstandkoming werd veel gediscussieerd, omdat Nederland wilde dat mogelijke ministers eerst zouden worden gescreend op integriteit. Uit onderzoek van accountantsbureau PwC, dat kort na de verkiezingen uitkwam, bleek namelijk dat corruptie diep in de haarvaten van het Caribische eiland zat. Dat was 'ontluisterend', zoals minister van koninkrijkrelaties Plasterk zei.

Verschillende kandidaten vielen na de screening af, voordat in december de regering-Gumbs werd geïnstalleerd.

Nederland ging daarna het Openbaar Ministerie op het eiland versterken, onder andere door het sturen van extra rechercheurs die de witteboordencriminaliteit onder politici moesten aanpakken. Dat gebeurde sinds begin dit jaar.

Spanningen tussen Nederland en Sint Maarten liepen echter zo hoog op, dat Nederlandse ambtenaren die een stap wilden zetten op het eiland alleen welkom waren als ze hun minister meenamen. De relatie tussen Nederland en Sint Maarten bereikte daarmee een dieptepunt.

Aruba
De problemen op Sint Maarten staan niet op zichzelf. Ook op Curaçao, dat in 2010 ook een autonome status kreeg, raken politici in opspraak. Op dat eiland vonden inmiddels ook al vijf premiers hun Waterloo.

Twee weken geleden bleek uit een rapport van een evaluatiecommissie dat ook op de kleine eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet alles naar wens ging. De commissie, die onder leiding stond van oud-minister Liesbeth Spies, oordeelde dat het 'somber gestemd' is met de economie van Caribisch Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden