Regering Nepal probeert hulpgeld naar de staat te sluizen

Een tent van het Rode KRuis in Shankhu. Beeld getty
Een tent van het Rode KRuis in Shankhu.Beeld getty

Terwijl de Verenigde Naties oproepen 415 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor Nepal, en via Giro 555 in Nederland al 8,6 miljoen euro is opgehaald, probeert de regering in Kathmandu de financiële steun aan hulporganisaties te controleren en het geld naar de staat te sluizen.

Wouter van Cleef

De centrale bank van Nepal verordonneerde vorige week dat banken het door hulporganisaties ingezamelde geld rechtstreeks moeten overmaken naar een regeringsfonds. Na kritiek van hulpverleners kwam de regering zaterdag met een verduidelijking. De regel geldt alleen voor organisaties die pas na de aardbeving actief werden en voorheen niet geregistreerd stonden bij de overheid, aldus een persbericht. Hulporganisaties die al langer in Nepal gevestigd zijn hoeven hun geld niet af te staan.

Onduidelijkheid
De precieze uitvoering zorgt voor onduidelijkheid, ook bij de vereniging van internationale ngo's in Nepal. Deepak Raj Sapkota, voorzitter van die vereniging en directeur van de Nederlandse Karuna Foundation, vindt het moeilijk de precieze gevolgen te overzien en is voorzichtig in zijn commentaar. "Het is belangrijk dat hulporganisaties die na de aardbeving naar Nepal komen zich bij de overheid registreren en de wet volgen. Dat voorkomt ook problemen voor andere hulporganisaties." Het papierwerk voor nieuwkomers kan volgens hem 'binnen enkele dagen' geregeld zijn.

De Nepalese regering stelt dat de maatregel bedoeld is om het inzamelen van geld voor de ramp te reguleren, 'zodat goedbedoelde donaties niet misbruikt worden en de rechten van slachtoffers beschermd blijven'.

Corruptie
Maar veel internationale hulpwerkers reageerden furieus. Zij vrezen dat politici en bureaucraten het binnenstromende hulpgeld naar eigen inzicht willen besteden, een grote zorg in een land als Nepal. "Corruptie is dagelijkse praktijk bij de Nepalese regering. Er bestaat geen remedie voor. Als hulporganisatie proberen we daar omheen te werken," zegt James Rinaldi van Himalayan Aid, dat al 20 jaar in Nepal actief is. "We moeten nog maar zien of een centraal regeringsfonds in staat is hulpgeld effectief en tijdig te besteden."

Toch gaat het volgens Ashish Thapa van anticorruptie-waakhond Transparency International Nepal niet om een ordinaire greep naar het binnenstromende internationale hulpgeld. "Nooit eerder is er zo'n grote hulpoperatie geweest in Nepal", zegt Thapa. "Nu stromen plots allerlei organisaties toe. De regering wil daar een vorm van controle over vestigen. Normaal gesproken is overheidstoestemming nodig om geld in te zamelen en hulp te bieden."

Barrières
De transactie-maatregel voedt de kritiek op de regering, die toch al allerlei barrières voor de hulpoperatie opwerpt. De Nepalese autoriteiten staan er bijvoorbeeld op dat vooraf schriftelijk toestemming wordt gevraagd voor het afleveren van hulpgoederen. Veel konvooien mogen afgelegen gebieden alleen betreden met een politie-escorte.

Hoewel veel hulpgoederen na de ramp zijn vrijgesteld van douanetarieven, stapelt hulpmateriaal zich op aan de grenzen van het land, omdat de procedures veel tijd kosten. De VN-coördinator voor noodhulp heeft de Nepalese premier vorige week gevraagd de instroom van goederen en hulpverleners te bespoedigen.

Niet alleen de regering heeft moeite de internationale hulp te verwerken, ook het enige vliegveld van het land kan de stroom niet aan. Zware transportvliegtuigen mogen niet langer op de luchthaven van Kathmandu landen. Door het zeer intensieve gebruik van de enige lange landingsbaan van het land zijn scheuren in het asfalt ontstaan.

Giro 555 houdt geld in eigen beheer
De Nepalese regering heeft ook Giro 555 laten weten dat zij de banken in het land opdracht heeft gegeven hulpgeld naar de centrale bank door te sluizen. Maar volgens een woordvoerster heeft deze maatregel geen gevolgen voor de in Giro 555 verenigde hulporganisaties.

"Het gaat om personen en organisaties die pas de afgelopen zeven dagen, dus na de ramp, een Nepalese bankrekening hebben geopend. Alle hulporganisaties achter Giro 555 zijn al veel langer actief in Nepal."

"Bovendien maken ze gebruik van bestaande bankrekeningen, en zij maken het ingezamelde geld nooit over naar de overheid, maar houden het volledig in eigen beheer."

De woordvoerster vermoedt dat het besluit voortkomt uit de eerdere maatregel dat nieuwe organisaties alleen actief mogen zijn in Nepal, wanneer zij met bestaande organisaties werken. "Maar dit is niet formeel door de overheid gecommuniceerd."

De berichtgeving dat hulpgoederen bij de grens worden tegengehouden, baart de zegsvrouw wel zorgen. "Maar we hebben hiervan nog geen concrete voorbeelden vanuit onze lokale organisaties in Nepal ontvangen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden