Regering Marokko brengt IAAF in verlegenheid

MARRAKECH (ANP) - De Marokkaanse regering weigert visa te verstrekken aan de Israëlische deelnemers aan de wereldkampioenschappen veldlopen in Marrakech. De acht deelnemers en hun begeleiders staan sinds donderdag op het vliegveld van Parijs en mogen Marokko niet in.

De IAAF is door de weigering in ernstige verlegenheid gebracht. Voorzitter Nebiolo van de internationale atletiekfederatie beklemtoonde gisterochtend dat de Marokkaanse regering eerder de belofte deed dat alle deelnemers aan de WK hun visum zouden krijgen. De IAAF eiste deze garantie toen de Marokkaanse atletiekfederatie zich kandidaat stelde voor de organisatie van de kampioenschappen. De Marokkaanse organisatoren bleven weg bij de gebruikelijke persconferentie aan de vooravond van de kampioenschappen.

Nebiolo is door de Europese leden van het dagelijks bestuur van zijn organisatie onder druk gezet stappen te ondernemen de Israëliërs alsnog naar Marrakech te laten komen. De Italiaan weigerde te zeggen welke consequenties hij eraan verbindt als de Marokkanen de visa blijven weigeren.

Volgens een woordvoerder van de IAAF ligt aan de maatregel de wisseling van de Marokkaanse regering ten grondslag. Na de verkiezingen van enkele weken geleden is net een nieuwe ministersploeg aangetreden, waarin met name de socialistische partij sterk gekant zou zijn tegen de komst van de acht Israëliërs.

Het Marokkaanse team raakte gisterenzijn belangrijkste atleet kwijt. Salah Hissou, vorig jaar tweede bij de wereldtitelstrijd in Turijn, moest zich als gevolg van een achillespeesblessure terugtrekken.

De organisatie van de Rotterdam marathon krijgt van de IAAF toestemming de topatleten Domingos Castro en Tegla Loroute te laten starten, zo werd in Marrakech bekendgemaakt. Aanvankelijk verbood de internationale federatie hun deelneming omdat in hetzelfde weekeinde in Brazilië het wereldkampioenschap ekiden (marathon in estafettevorm) plaatsvindt. Mits hun eigen land hen niet opstelt in de teams voor die wedstrijd, krijgt Rotterdam dispensatie.

In Marrakech bevestigde Nebiolo verder dat de start van de lucratieve Golden League in de atletiekwereld op 9 juli in Oslo is. De nieuwe serie telt zes wedstrijden en een finale. De wedstrijdenreeks is de opvolger van de Golden Four. De jackpot van de cyclus bedraagt twee miljoen gulden. De wedstrijdenreeks bestaat uit twaalf disciplines, waarvan zeven voor de mannen. Voor elke overwinning ligt 30 000 gulden klaar, tijdens de finale zelfs 100 000 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden