Regering Irak: Islamitische Staat definitief verdreven uit Mosul

Beeld dat naar buiten gebracht werd door de staf van de Iraakse minister-president Haider al-Abadi (rechts, in zwart gekleed), die het leger feliciteert bij zijn aankomst in Mosul.  Beeld AFP
Beeld dat naar buiten gebracht werd door de staf van de Iraakse minister-president Haider al-Abadi (rechts, in zwart gekleed), die het leger feliciteert bij zijn aankomst in Mosul.Beeld AFP

Islamitische Staat is verdreven uit Mosul, claimt de Iraakse minister-president Haider al-Abadi. Volgens een verklaring van de Iraakse regering zou al-Abadi in de stad zijn om de troepen te feliciteren.

Redactie

Ook de Verenigde Staten hebben inmiddels bevestigd dat Mosul volledig bevrijd is. De special afgezant Brett H. McGurk twitterde vanmiddag over de overwinning op Islamitische Staat. Het is verwachting dat de Iraakse premier vandaag in televisietoespraak de overwinning nader zal toelichten.

Vanochtend zou nog op twee plekken gevochten zijn met jihadisten, meldt onze verslaggever. Zaterdag kondigde het Iraakse leger al aan dat 'het een kwestie van uren is voordat de overwinning zou worden uitgeroepen'.

IS gaf zich echter niet zomaar gewonnen en liet weten 'te blijven vechten tot de dood'. Volgens een woordvoerder van het leger probeerden IS-strijders vanochtend niettemin de stad te ontvluchten door de rivier de Tigris over te zwemmen, die de stad in tweeën splitst. Het leger schoot daarop dertig van hen dood.

De terreurgroep meldt dat het een groep vrouwelijke zelfmoordterroristen verborgen heeft tussen de duizenden burgers die het slagveld gewond en angstig hebben verlaten.

Negen maanden

In juni 2014 wisten strijders van IS Mosul in handen te krijgen. Vanuit de stad riep IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het kalifaat uit voor delen van Irak en buurland Syrië. In oktober vorig jaar begonnen het Iraakse leger en zijn bondgenoten een militaire operatie om de stad te bevrijden. De herovering van Mosul op IS heeft negen maanden geduurd.

Mosul is na hoofdstad Bagdad een van de grootste steden van Irak. Het is de hoofdstad van de olierijke provincie Nineveh en ligt circa 400 kilometer ten noordwesten van Bagdad.

De stad is van oudsher een belangrijke thuishaven voor soennieten, maar ook christenen, jezidi's, Koerden, Turkmenen en tal van andere groepen vonden een thuis in de stad.

De inwoners gaan al jarenlang gebukt onder geweld. Na de val van het regime van Saddam Hussein in 2003 zochten tal van medestanders van de verdreven dictator er hun toevlucht. Veel van deze mensen sloten zich aan bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS) om te strijden tegen de door sjiieten gedomineerde regering in Bagdad.

Voor de verovering van de stad door IS telde Mosul circa 2 miljoen inwoners. Volgens schattingen van hulporganisaties en andere bronnen hebben de afgelopen jaren 900.000 mensen de stad verlaten. Ook zijn duizenden doden gevallen. Verder blijkt uit satellietbeelden dat circa vijfhonderd gebouwen zijn verwoest. Volgens de Verenigde Naties kost de wederopbouw van de stad circa 1 miljard euro.

Het is voor IS een grote klap dat het Mosul moest opgeven. Door de nabijheid van Syrië en Turkije was de stad strategisch van groot belang voor de terreurgroep. Na het verlies van Mosul heeft IS in Irak geen grote stad meer onder controle.

Dit bericht wordt aangevuld.

Lees ook: Ook vrouwen blazen zich op in de eindstrijd van IS.

En: Na de bezetting komt de economie in Mosul moeizaam weer op gang en Bevrijd Mosul is vooral heel bang over de eerste wijk van Mosul die al in november werd bevrijd.

Iraakse troepen rijden langs een mokee in de oude stad van Mosul. Beeld AFP
Iraakse troepen rijden langs een mokee in de oude stad van Mosul.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden