Regering Irak heel blij met steun Assad

Syrië mag Isis in grensstreek bestoken

Syrische hulp is heel welkom. Zoveel is wel op te maken uit de woorden van de Iraakse premier Maliki. In een interview met de BBC zei hij gisteren dat hij de Syrische luchtaanvallen meer dan verwelkomt.

De Syrische luchtmacht zou de afgelopen dagen de grens met Irak hebben bestookt om leden van terreurorganisatie Isis te bestrijden. Volgens rebellen en militairen vonden die aanvallen in Irak plaats. Maliki bestrijdt dat en zegt dat Syrië, dat al anderhalf jaar strijdt tegen de rebellen van Isis in eigen land, op eigen grondgebied is gebleven.

De Verenigde Staten lieten eerder deze week weten bezorgd te zijn over de inmenging van omringende landen in Irak. Het zou de etnische verschillen in het land alleen maar versterken en het zou uiteindelijk kunnen ontaarden in een oorlog tussen soennieten en sjiieten in de regio.

Maar de sjiiet Maliki denkt daar voorlopig niet over na. Dinsdag maakte hij al bekend niet van plan zijn op te stappen en een regering van nationale eenheid te vormen waarin sjiieten, soennieten en Koerden min of meer evenredig vertegenwoordigd zijn.

Zijn partij, die bij de verkiezingen in april een overwinning behaalde, zal volgende week volgens de gangbare procedures beginnen met gesprekken met andere politieke partijen om een coalitie te vormen. De kans dat ook soennieten en Koerden, die zich onder Maliki achtergesteld voelen, alsnog plaatsnemen in zo'n coalitie, lijkt klein.

In Parijs ontmoette de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry ondertussen zijn soennitische bondgenoten uit de regio: Jordanië, Saoedie Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. De landen spraken over de opmars van Isis, de terreurgroep die uit soennitische rebellen bestaat. De Saoedische minister van buitenlandse zaken noemde samenwerking tussen deze landen extreem belangrijk om "de situatie op een positieve manier te beïnvloeden."

Maar niet alle soennitische staten uit de regio waren present. Katar en Koeweit ontbraken. De VS verdenken deze oliestaten ervan Isis financieel te ondersteunen.

In Irak duurt de strijd voort. Gisteren landden Iraakse legerhelicopters in een stadion in het door soennitische rebellen beheerste Tikrit. Meteen brak een hevige strijd uit tussen regeringsleger en rebellen.

de Verdieping 4

Koerden varen wel bij chaos in Irak

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden