Regering-Blair krabbelt terug bij terreurwet

De Britse regering ziet zich genoodzaakt de antiterrorismemaatregelen te verzachten. Want de oppositie in de eigen Labourpartij tegen de nieuwe wet wordt te sterk.

Van onze redactie buitenland

Minister Charles Clarke van justitie en binnenlandse zaken gaat volgende week praten met de oppositie in het Lagerhuis én met leden van zijn eigen Labourfractie over aanpassingen van de antiterrorismewet. Hij hoopt de kern ervan overeind te houden, maar de bewindsman zal zware concessies moeten doen, anders verdwijnt het hele plan in de prullenbak.

Zo is het zeker dat het omstreden voorstel om verdachten negentig dagen zonder aanklacht te mogen opsluiten, gaat sneuvelen. Juist tegen dit onderdeel bestaat veel verzet, zowel bij de Conservatieven en Liberaal-Democraten, de twee grootste oppositiepartijen, als bij een aanzienlijk deel van de Labourfractie.

Volgens woordvoerders van de oppositie heeft het gesprek met Clarke geen zin als de minister met een termijn van meer dan 28 dagen op de proppen komt. Dat is trouwens een verdubbeling van de twee weken die justitie nu heeft om na een arrestatie een aanklacht te formuleren. ,,We zullen zeker geen negentig dagen accepteren“, aldus David Davis van de Conservatieven. ,,Het aantal dagen zal veel, veel lager moeten zijn.“ Davis is schaduwminister van justitie en binnenlandse zaken en een van de twee kandidaten voor het leiderschap van de Tory's. Daarover neemt het partijkader begin volgende maand een beslissing.

Cynici zeggen dat de regering prima kan leven met een termijn van 28 dagen. Premier Blair en zijn ministers hebben echter hoog ingezet om onderhandelingsruimte te creeren. Via handjeklap komen ze uiteindelijk uit op vier weken.

Het kabinet-Blair leed woensdagavond laat in het Lagerhuis bij de behandeling van de antiterrorisme-wet bijna een pijnlijke nederlaag. Een amendement van een Labour- afgevaardigde dat een cruciaal element van de wet onderuit zou halen, werd slechts met de kleinst mogelijke meerderheid verworpen: 300 tegen 299. Het gaat daarbij om de strafbaarstelling van het verheerlijken van terrorisme, een onderwerp dat ook in de Tweede Kamer speelt. Ruim dertig Labour-parlementariërs stemden mee met de oppositie. In de ruim acht jaar dat Blair nu aan de macht is, heeft zijn regering niet zo'n kleine meerderheid gehad.

Volgens de indiener van het amendement, de linkse Labour-afgevaardigde Bob Marshall Andrews, is het wetsvoorstel zo vaag geformuleerd dat Jan en alleman vervolgd kan worden voor het ophemelen van terrorisme, inclusief Cherie Booth, de vrouw van premier Blair. Zij heeft wel eens begrip opgebracht voor de Palestijnse intifada: ,,In het licht van de illegale bezetting van Palestijns land kan ik zeer wel begrijpen hoe nette jonge Palestijnen terroristen worden.“ Maar volgens minister Clarke is het onzin te veronderstellen dat Cherie voor deze uitspraak op grond van de nieuwe wet de cel in zou gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden