Regering-Berlusconi binnenkort afgelopen

Berlusconi (AP) Beeld
Berlusconi (AP)

De Italiaanse regeringsleden van de partij Toekomst en Vrijheid (FLI) dienen maandag hun ontslag in bij premier Silvio Berlusconi. Hiermee heeft de regering geen meerderheid meer om te kunnen regeren.

FLI-leider Gianfranco Fini had vorige week gedreigd zijn minister en drie staatssecretarissen terug te trekken als Berlusconi zijn ontslag niet zou aanbieden. Berlusconi weigert op te stappen. Hij is met afstand de langstzittende naoorlogse premier van Italië.

Een poging tot onderhandelen van coalitiepartner Umberto Bossi (Lega Nord) mislukte afgelopen woensdag. Fini, die voor de zomer uit Berlusconi's partij is gezet en de FLI heeft opgericht, wil alleen verder regeren met een andere premier en met de kleine christen-democratische partij UDC. Bossi blijft vooralsnog trouw aan Berlusconi.

President Giorgio Napolitano wees de regeringspartijen erop dat de begroting voor volgend jaar prioriteit heeft. Die wordt nu zo snel mogelijk aangenomen. Daarna kan de regeringscrisis worden ingezet. Verwacht wordt dat Napolitano de voorkeur geeft aan een interim-regering om een nieuwe kieswet aan te nemen. Zo'n regering kan rekenen op de steun van de linkse oppositie en van de aanhangers van Fini.

Een sekschandaal bracht de schatrijke premier ernstig in diskrediet. In mei belde hij hoogstpersoonlijk de politie van Milaan om de 17-jarige Marokkaanse buikdanseres Ruby vrij te krijgen die eerder een seksfeest bij hem thuis had bezocht en van diefstal werd beschuldigd.

Het is bepaald niet de eerste keer dat de naam van de 74-jarige premier in verband wordt gebracht met meisjes wier grootvader hij zou kunnen zijn. Zo bezocht hij in mei vorig jaar de verjaardag van het toen 18-jarige lingeriemodel Noemi Letizia, die hem ’pappie’ mocht noemen. Berlusconi's vrouw besloot daarop van hem te scheiden en beschuldigde hem en passant van seks met minderjarigen.

De hoogste rechtbank van Italië moet op 14 december nog beslissen over een aantal corruptie- en belastingfraudezaken tegen Berlusconi. Ook drugs spelen een rol in de aantijgingen tegen de premier. Een televisiester vertelde dat ze had geblowd in zijn privéjet en hem voor bijna 12.000 euro per keer ’persoonlijke diensten’ had aangeboden. Fini repte wegens de reeks misdragingen over het 'morele verval' en 'verlies van decorum en gestrengheid in het gedrag van hen die als publieke figuren het voorbeeld zouden moeten stellen'.

Berlusconi is met het verzet van Fini en diens medestanders een belangrijke bondgenoot kwijt. Fini en zijn aanhangers voegden dinsdag voor het eerst de daad bij het woord: ze stemden met de oppositie mee. Daardoor verzette de oppositie zich succesvol tegen de Italiaanse samenwerking met Libië om vluchtelingen uit Noord-Afrika te weren. Berlusconi kan nu alleen nog leunen op de Lega Nord, die gaat bemiddelen tussen de premier en de parlementsvoorzitter.

Landelijk zegt nog maar 37 procent vertrouwen te hebben in Berlusconi, wat gedeeltelijk kan worden verklaard uit de economische crisis: zes miljoen van de 57 miljoen Italianen zijn werkloos en dat doet de populariteit van geen enkele regeringsleider goed. Het land heeft een van de grootste staatsschulden ter wereld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden