Regering België in 't nauw door ontslag minister

BRUSSEL (ANP, Belga) - Het plotselinge ontslagverzoek van minister Tobback (binnenlandse zaken) heeft de Belgische regering gisteren in grote moeilijkheden gebracht. Met het hele kabinet probeert premier Dehaene het socialistisch zwaargewicht aan boord te houden.

Gelukkig vertoefde koning Albert II in het buitenland. Dat bood ruimte om de aangeslagen bewindsman te bewerken. Donderdagavond had premier Dehaene hem niet van zijn drastische stap kunnen weerhouden. Maar onder enorme druk van het hele kabinet beloofde Tobback gisteren uiteindelijk zijn besluit te heroverwegen.

Tobback bood donderdagavond zijn ontslag aan in verband met de ontwikkelingen rond de dood van een Nigeriaanse asielzoekster. Rijkswachters gebruikten een kussen om de tegenstribbelende jonge vrouw de mond te snoeren toen ze haar dinsdag op het vliegtuig naar Afrika zetten. Ze raakte in coma en overleed kort daarna.

In de senaat verdedigde de minister zijn rijkswacht donderdag nog met vuur. De rijkswacht had “volgens het boekje gehandeld”. Maar inmiddels voelt hij zich bedrogen. De politiedienst had verzwegen dat een van de betrokken agenten vorig jaar werd geschorst wegens mishandeling van een Marokkaanse asielzoeker. Daarom moest hij nu “zijn verantwoordelijkheid opnemen”.

De bevolking is opnieuw aangeslagen door de affaire. Sommige jongeren zijn woedend. Uit vrees voor acties liet het ministerie van binnenlandse zaken gisteren het gesloten asielcentrum in Steenokkerzeel ontruimen. Voor de fatale uitwijzing zat de Nigeriaanse asielzoekster Sémira Adamu daar vast.

De Franstalige gemeenschap in Brussel stelde de ceremoniële opening van haar jaarlijkse festiviteiten uit. Die zou samenvallen met een herdenkingsdienst voor de overleden Sémira Adamu in de St. Michielskathedraal in Brussel. Amnesty International en vijftig andere organisaties kondigden in een overlijdensadvertentie de plechtigheid aan.

De Liga voor de mensenrechten heeft zich inmiddels burgerlijk partij gesteld in de rechtszaak rond de dood van de asielzoekster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden