Column

Regeren is vooruitzien, maar daar is GroenLinks absoluut niet toe in staat

Sylvain EphimencoBeeld Trouw

Zoals bij iedereen, was ook bij mij de teleurstelling erg groot dat de formatieonderhandelingen afgebroken werden.

Dat de onverzettelijkheid van GroenLinks op bepaalde punten de toenadering van de mogelijke coalitiepartners zou doen stranden, was misschien ingecalculeerd. GroenLinks is een getuigenispartij die als puntje bij paaltje komt haar ideële obsessies laat prevaleren boven de harde werkelijkheid. Sympathiek en principieel is het wel, efficiënt nooit. Was er echt een breuk op een groen onderwerp geweest, dan had ik er nog vrede mee kunnen hebben: je sterft in schoonheid voor Moeder Aarde. Maar GroenLinks is geen echte groene partij, het is een erfgenaam van marxistische clubjes als CPN en PSP en zou beter zijn naam in LinksGroen kunnen veranderen.

GL-leider Klaver zei dat hij alleen wilde regeren als er ook daadwerkelijk een andere koers gevaren zou worden op klimaat, eerlijke inkomensverdeling en vluchtelingenbeleid. Van die drie punten is er maar een die met milieu te maken heeft. De twee anderen zijn zuiver linkse onderwerpen. Het ging uiteindelijk om migratie. Klaver wilde er gisteren nog wel even bij vertellen dat tijdens de discussie over migratie voor GroenLinks een ‘principiële ondergrens’ werd bereikt. Toch knap om zelfmoord te plegen (waar het gaat om macht) vanwege een onderwerp dat door de meerderheid van de Nederlandse bevolking als het meest bedreigend wordt ervaren. Volgens onderzoek van het SCP zijn migratie en asielbeleid de eerste zorg van Nederlanders. Slechts 13 procent vindt dat Nederland meer vluchtelingen moet opnemen, maar daar zullen veel GL-stemmers tussen zitten.

Vluchtelingenverdrag

GroenLinks vindt dat het VN-vluchtelingenverdrag de richtlijn moet zijn. Een andere formatiedeelnemer, CDA-leider Sybrand Buma, vindt van niet en zei al in 2015 dat het VN-Vluchtelingenverdrag ‘niet meer van deze tijd’ is. Dat zijn wijze woorden. Dit verdrag is in 1951 opgesteld en was bedoeld om mensen die oorlog en onderdrukking probeerden te ontvluchten een veilige haven te bieden. Nu, zesenzestig jaar later, zijn het bijna hoofdzakelijk economische migranten uit Afrika die over zee richting Europa varen. In 1951 waren er 221 miljoen Afrikanen. Nu zijn er 1,2 miljard die de armoede en overbevolking proberen te ontvluchten. Over 33 jaar zal dit aantal verdubbelen en tegen 2100 zullen er 4,4 miljard Afrikanen zijn. De asielmigranten komen vandaag vooral uit Nigeria, Mali, Senegal, Guinee, Somalië of Eritrea. Neem alleen Nigeria: het land explodeert van 174 miljoen inwoners nu, naar 914 miljoen aan het eind van de eeuw. In Mali baren vrouwen nog meer kinderen dan in Nigeria: 6,86 tegen 1,77 in Nederland.

Volgens veel deskundigen, las ik gisteren in de Volkskrant, ‘is de huidige migratiegolf maar kinderspel vergeleken bij wat er gaat komen’. Regeren is vooruitzien maar daar is GL, dat nooit over overbevolking rept, absoluut niet toe in staat. Daarom is het voor dit land maar beter dat Klaver zijn partij richting eeuwige oppositie heeft gedirigeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden