REGEN

Een tv-presentator verzucht dat het 'rotweer' is. Een zeer populair ochtendblad kopt klagelijk: 'Eindelijk een beetje zomer'. Maar de bloemen in de tuintjes en de wilde flora staan er fleuriger bij dan ooit, terwijl er steeds een aangename temperatuur heerst van 21 tot 24 graden. Toegegeven, dat is geen bloedhitte. Een 'onheilszomer' is het evenmin, hoewel sommige media en weermannen dat elkaar aanpraten, zoals weerkundige Jan Visser al in Trouw signaleerde.

HUIB GOUDRIAAN

Vanwaar het doemdenken dat het maar niks is met de zomer van 1997? De aan de Oder wonende Duitsers hebben het recht deze zomer bar en boos te vinden. Maar waarover klagen Nederlanders eigenlijk? Vermoedelijk is de voortgaande vervreemding van de natuur één van de factoren. Heel veel Nederlanders zijn, en terecht, lid van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Maar dat neemt niet weg dat kennelijk wordt aangenomen dat groenten en fruit groeien op de schappen van de supermarkt. Daar komt nog eens bij dat tv-spotjes, -films en brochures ons dag in dag uit inhameren hoe het vakantiegeluk hoort te zijn: vol intens blauwe luchten en een braadzon zoals boven de Costa del Sol. Af en toe eens een lekker buitje of een jagende wolkenlucht past niet bij het cliché.

De verdroging van sommige delen van de aarde, de dalende grondwaterstand ook in Nederland, die natuur en landbouw beide bedreigen, stemt dat niet tot nadenken? Na de vorige Nederlandse zomers toen er geklaagd werd over de droogte, klinkt regengekletter nu zeker als muziek in de oren? Nee dus, de memorie is kort. Gelukkig hoorde ik mijn nichtje van tweeëneenhalf jaar gisteren zingen: 'Het regent het zegent, de pannen worden nat'. En bladerend in de Enkhuizer Almanak 1997 stuitte ik op een veelzeggend citaat uit de jaargang 1881:

Als de zon niet meer schijnt De regen niet meer valt De wind niet meer waait En het gewas niet meer groeit Dan zal men beseffen Dat men geld niet eten kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden