Regenwater stuwt kosten van Nederlands rioolrecht onvermijdelijk op

Duizenden kilometers Nederlandse riolering zijn aan vernieuwing toe. ,,Ik geloof dat de helft van Nederland nog afwatert op het eerste riool dat is aangelegd. Kun je nagaan'', zegt Govert Veldhuizen, CDA-wethouder in Dordrecht en voorzitter van de commissie water van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

,,Er zit een grote rekening aan te komen'', beaamt Veldhuizen. ,,De burger zal meer moeten gaan betalen.'' Hoeveel weet niemand: in Dordrecht stijgen de rioolrechten met 8 procent jaarlijks.

De wethouder vindt het voorbarig over miljardentekorten bij de gemeentelijke rioleringsfondsen te spreken, zoals directeur J. Meijer van de Vereniging voor energie, milieu en water (VEMW) en directeur H. Gastkemper van de stichting Rioned doen. Volgens Gastkemper zijn de rioolrechten bij lange na niet kostendekkend. Veldhuizen: ,,Als de rioolrechten niet toereikend zijn -overigens hebben niet alle gemeenten deze belasting-, kunnen gemeenten ook andere middelen aanwenden voor het onderhoud van de riolering.''

De grootste bottleneck bij het moderniseren van het rioolstelsel, is het afvoeren van steeds grotere hoeveelheden regenwater, aldus de Dordtse wethouder. ,,Eigenlijk zouden de waterzuiveraars, de waterschappen, daarvoor moeten opdraaien, en niet de gemeente. Nu moet alles ten onrechte uit het rioolrecht worden betaald.'' Volgens klimatologen wordt het almaar natter in Nederland.

,,Je zult het rioolrecht mogelijk moeten vervangen door een waterheffing'', oppert Veldhuizen. Hij wijst erop dat gemeenten in geval van nood de vervanging van rioolbuizen ten laste van de onroerendzaakbelasting (ozb) kunnen brengen.

CDA-kamerlid Erik van Lith, woordvoerder water, ontwijkt de vraag over de ozb: afschaffing van deze belasting is een VVD-stokpaardje en als zodanig vagelijk overeengekomen in het regeerakkoord van het demissionaire kabinet-Balkenende.

Van Lith stelt vast dat investeringen in afwatering en riolering in Nederland achterblijven. Lastenverzwaring voor de burger is waarschijnlijk niet te voorkomen, willen de afspraken alsnog 'versneld worden uitgevoerd', aldus het CDA-kamerlid. ,,Extra lasten, dan ook extra investeringen.''

Van Lith heeft donderdag over de rioolkwestie schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretarissen Van Geel (CDA, vrom) en Schultz van Haegen (VVD, verkeer en waterstaat).

,,Is het waar dat gemeenten onvoldoende geld hebben gereserveerd voor onderhoud van rioleringen en het aanpakken van riooloverstorten, en dat een forse lastenverhoging voor burgers derhalve onvermijdelijk is?'', vraagt de CDA-politicus aan het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden