Regens in Spanje

Op het Iberisch schiereiland is de atmosfeer het afgelopen etmaal behoorlijk gedestabiliseerd. Gisternacht liep deze ontwikkeling in het oosten van Spanje al uit op hoosbuien. In Castellón de la Plana viel 67, in Valencia tot gisteravond 51 mm. De regens worden veroorzaakt door een storing die tijdens het afgelopen weekeinde over onze streken naar het zuiden trok en gisternacht boven noordelijk Spanje arriveerde. Er komt nog meer regen en dat is hard nodig, want de winter was, net als vorig jaar, uitzonderlijk droog. In Sevilla werd over de periode december tot maart met 46 mm (1999 49 mm) slechts 18% van de normale winterhoeveelheid opgevangen. In 90% van Spanje viel in februari geen druppel. De winters van 1998, 1997 en 1996 waren overigens te nat. In 1998 werd over de maanden december (1997) en januari (februari geen gegevens) 253 mm opgevangen, 1996-1997 406 mm (eveneens regenloze sprokkelmaand) en in 1995-1996 maar liefst 539 mm.

Jan Visser

Bij ons is het eindelijk mooi weer geworden. Na mist en/of laaghangende bewolking in de nacht en ochtend is er vanmiddag in het grootste deel van het land zonneschijn, staat er opnieuw weinig of geen wind en loopt de temperatuur op tot waarden tussen de 11 en 14°.

Morgen ligt boven de Noordzee een kleine hogedrukcel, dat zich vastklampt aan een gebied van hoge barometerstanden boven het Europese vasteland. Onder invloed van het Europese hogedrukgebied, dat zich vooral in de bovenlucht profileert, warmt de atmosfeer morgen verder op. Bij meest zonnig weer en niet meer dan een zwakke wind uit zuidelijke richtingen wordt het woensdagmiddag 12 tot 15°.

De eerste dag van de lente begon gisterochtend vrij koud. In Nijswiller werd in de nacht ~2,5°, Volkel ~1,8 en in Bloemendaal ~1,5 gemeten. Verder kwam op veel plaatsen dichte mist voor. Overdag was er 's ochtends veel zon in het westen. Op het KNMI station in de duinen van Bloemendaal was het om 11 uur al ruim 11°. In de middag overheerste, op het westen en zuidoosten na, de bewolking. De wolken hingen samen met een zwak warmtefront. In de late middag werd het in het Waddengebied opnieuw mistig. De maxima liepen uiteen van 7,3° op Vlieland tot 12,9 in Heemskerk.

Heel zachte, van origine sub tropische lucht stroomde gisteren van Schotland naar Zuid-Scandinavië. Op veel plaatsen werd de 15° met gemak overschreden. In het Zweedse Malilla werd het 17,6°.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden