Regen is weer te veel voor West-Brabant

(Novum) - Opnieuw is in West-Brabant overlast ontstaan na hevige regenval. Kelders, wegen en weilanden kwamen net als woensdag blank te staan en sloten traden buiten hun oevers. "Met de neerslag die als eerder viel heeft de regen opnieuw grote problemen veroorzaakt", meldt het Waterschap Rivierenland.

Ook woensdag zorgde de regen in West-Brabant voor veel overlast. Onder meer gymzalen en wegen liepen onder water. Bewoners werd geadviseerd niet te douchen om het riool, vol met regenwater, niet onnodig te belasten. Gemeenten herhaalden vandaag dit advies.

Volgens een woordvoerder van het Waterschap Rivierenland gaat het om een bui zoals die één keer in de 150 jaar valt. De overlast zou daarom niet te voorkomen zijn geweest. "Alle gemalen draaien en waar nodig zijn extra pompen aan het werk gezet." Hoewel het nog dagen kan duren voordat al het water is weggepompt, verwacht het waterschap niet dat de problemen zullen toenemen. "De weersvoorspellingen zijn gunstig."

Ook in de Alblasserwaard in Zuid-Holland zorgde de regen voor overlast. In de plaatsen Ameide en Lexmond is de brandweer de hele nacht bezig geweest water met het wegpompen van water. Doordat het opgepompte water niet naar de overvolle sloten en vaarten kon worden geleid, moest het in de Lek worden geloosd. De brandweer verwacht dat de ondergelopen straten en kelders aan het einde van de middag weer droog zijn.

Buien zorgden er op Schiermonnikoog voor dat een polder volstroomde. Sinds woensdag pompt het Waterschap Friesland de polder leeg met een noodvoorziening. Door de neerslag zijn maïs- en graslanden en delen van de openbare weg onder water komen te staan. Het is nog niet duidelijk wanneer hier al het overtollige water kan zijn afgevoerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden