update

Regen hindert de klimaatmars niet, 40.000 demonstranten trekken door Amsterdam

In de stromende regen maken duizenden mensen zich klaar voor de Klimaatmars. Beeld REUTERS
In de stromende regen maken duizenden mensen zich klaar voor de Klimaatmars.Beeld REUTERS

Ondanks de regen zijn er zo’n 40.000 mensen naar Amsterdam gekomen om te demonstreren voor een ander klimaatbeleid, meldt de organisatie. Ze willen onder meer dat de regering kiest voor een eerlijker klimaatbeleid.

Esther Bijlo

In de overvolle trein tussen Amersfoort en Amsterdam zit de stemming er op weg naar de klimaatmars al goed in. “Blub, Holland blub”, zingt een groepje ouders met kinderen dat op het balkon moet staan op de wijs van het voetballied. “Laat de leeuw niet kopje onder gaan. Blub, Holland, blub. Trek het beesie toch geen duikpak aan.” Applaus gaat door de trein als het liedje is afgelopen. De conductrice spreekt de reizigers moed in en complimenteert ze voor hun opgewektheid ondanks de drukte.

Vanaf het centraal station in Amsterdam beweegt een mensensliert door de stromende regen naar de Dam. Daar staat al een zee van paraplu’s, regencapes en capuchons. De stemming is goed ondanks het hondenweer – in Zuid-Holland was tegelijkertijd de eerste storm van 2019 te noteren. Er ging een streep door de City-Pier-Cityloop in Den Haag en Scheveningen vanwege het weer, waarna via sociale media de deelnemers van alle kanten werden opgeroepen dan in Amsterdam te gaan ‘lopen’.

Symbolisch

Volgens de organisatie kwamen ongeveer 40.000 mensen naar de klimaatdemonstratie. Onder hen zijn aardig wat gezinnen te vinden. Aan de zijkant, links van het podium, staat Erin van Leeuwen uit Amsterdam met man en kroost te kleumen. Toch is ze gekomen met haar kinderen van 5, 4 en bijna 2. “Ik ben me ervan bewust dat het misschien symbolisch is. Maar ik vind het toch belangrijk om erbij te zijn. We moeten iets proberen te doen om de wereld zo goed mogelijk te houden, niet alleen voor onze kinderen maar voor iedereen.”

Van Leeuwen probeert zelf ook iets bij te dragen en duurzaam te leven. “We hebben geen auto, we eten biologisch en proberen dingen te hergebruiken. Maar we zijn niet extreem, zo eten we best wel geregeld vlees.” Ze gaan een klein stukje meelopen. De jongste slaapt op haar rug, een van de andere kinderen heeft het koud en wil wel weer naar huis.

Hybride auto

Vanuit Rijnsaterwoude, bij Alphen aan de Rijn, is het gezin Franken afgereisd. Getooid met duikbrillen zijn ze klaar om aan de mars te beginnen. Ouders Arnold en Connie zijn blij dat er zoveel mensen zijn. Connie: “Je voelt je soms zo machteloos bij het klimaatprobleem. Het is fijn te voelen dat hier zo veel mensen staan. Dat moet een signaal geven aan de overheid. Je kunt als burger wel iets doen, maar we hebben een langetermijnplan nodig. Ik hoop dat dit een vervolg krijgt.”

Zoon Mendel (19) is zich met zijn duikbril al helemaal bewust van de risico’s van opwarming van de aarde. “Ik studeer watermanagement en weet wat eraan zit te komen. Dat is zorgwekkend. Er moet echt snel iets gebeuren.” Het gezin Franken probeert zelf ook bij te dragen. Zonnepanelen, hybride auto. “Weinig plastic gebruiken”, voegt dochter Lot (21) toe. “Je doet je best.” Mendel en Lot zien dat hun eigen generatie bewust is van klimaatverandering en de noodzaak die zoveel mogelijk tegen te houden. Mendel: “Ik merk dat het echt een issue aan het worden is. Door mijn studie ben ik ook omringd met mensen die het belangrijk vinden. Dat is goed om te merken.”

Ook op weg naar het Museumplein is geen wanklank te horen onder de demonstranten. ‘De dinosaurussen dachten ook dat ze de tijd hadden’, meldt een jolig kartonnen bord. Aan het hek bij het Rijksmuseum hangt een achtergelaten spandoek. De kleurige boodschap is niet meer te lezen, helemaal uitgelopen, het lijkt wel een kunstwerk.

Eerlijke verdeling

De mars begon optredens van Claudia de Breij en Typhoon en toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en initiatiefnemers van de scholierenstakingen voor het klimaat. Zo’n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond.

Volgens de organisatie is de inzet ‘een eerlijke verdeling van de lasten en lusten’ bij klimaatmaatregelen. Met andere woorden: vervuilers moeten betalen, niet alleen de burger. Dat eiste de milieubeweging al, maar deze opvatting leeft breed, bleek deze week uit een nationale peiling door I&O Research. Zolang grote bedrijven hun CO2-uitstoot niet terugdringen, maken mijn acties niets uit, aldus een meerderheid.

Lees ook:

De grootste vervuiler is man, hoogopgeleid en stemt VVD

De gemiddelde Nederlander wacht tot de overheid actie onderneemt tegen klimaatverandering. Eerst moeten bedrijven iets doen, dan de burger.

Zo dien je klimaatsceptici van repliek: zeven klimaatmythes ontkracht

Nu klimaat beleid begint te worden, slaat bij sommigen de twijfel toe. Zijn die maatregelen wel nodig? In dat debat hangt veel mist. Zeven misverstanden op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden