Regeltjes maken vernieuwende school onmogelijk

Basisschoolleerlingen kijken naar een zonsverduistering.Beeld anp

Amsterdam schreef een prijsvraag uit voor betere scholen. Maar de winnaars kunnen niet van start. Frustratie alom.

Een school speciaal gericht op jongensonderwijs, of op het denken van uitvinder Alan Turing. Het zijn twee van de vier ideeën die in februari Onze Nieuwe School wonnen, een wedstrijd die moest leiden tot vernieuwende basis- en middelbare scholen in Amsterdam. Maar de oprichting van deze nieuwe scholen blijkt 'uitermate ingewikkeld tot onmogelijk', schreef wethouder Simone Kukenheim (D66) gisteren in een brief aan de raadscommissie Jeugd en Cultuur.

Scholen moeten volgens de huidige regels namelijk een bepaalde richting hebben: religieus, levensbeschouwelijk of 'algemeen bijzonder', zoals Montessori of Dalton. De ideeën van de vernieuwende scholen passen vaak niet in een van deze richtingen, wat de oprichting onmogelijk maakt.

Bovendien, als in een straal van tien kilometer al in onderwijs in een bepaalde richting is voorzien, zou er geen behoefte zijn aan een nieuwe school. Dat is in Amsterdam vooral bij het middelbaar onderwijs een probleem. "Een papieren werkelijkheid", stelt Kukenheim, "die niet goed aansluit op de Amsterdamse situatie". De stad heeft al jaren een scholentekort en het leerlingental neemt de komende jaren alleen maar verder toe.

Tienkilometerregel
Tegen dit probleem loopt directeur Annette van Valkengoed van Laterna Magica, een van de winnende scholen, nu ook aan. "Onze school wil zowel basis- als middelbaar onderwijs op één locatie aanbieden. Maar vanwege de tienkilometerregel mogen wij het middelbare deel niet zelf stichten. En dat terwijl we weten dat er behoefte aan is, wat leerlingaantallen betreft."

Heeft de gemeente onvoldoende rekening gehouden met de wet toen zij de wedstrijd uitschreef?

Wethouder Kukenheim vindt van niet. "Deze wedstrijd was ook bedoeld om te laten zien waar het knelt, en toont dat wetsverandering echt nodig is. Er moet naar het idee van een school worden gekeken in plaats van naar de grondslag, en maatwerk moet mogelijk worden in drukke gebieden."

In januari diende staatssecretaris Sander Dekker (VVD) een wetsvoorstel in om het begrip 'richting' uit de wet te schrappen, waardoor ook vernieuwende onderwijsconcepten de ruimte krijgen. Deze wet gaat op zijn vroegst in 2018 in. Voor het probleem met de tienkilometerregel ligt nog geen oplossing klaar.

Toch opent Van Valkengoed naar verwachting in het schooljaar 2018-2019 toch de deuren van haar school voor 'natuurlijk leren'. Daarvoor moet ze dan wel een samenwerking aangaan met een bestaand Amsterdams schoolbestuur, want die mogen wél een nieuwe school oprichten. Dat bestuur kan toestemming geven aan de nieuwe school om gebruik te maken van een van zijn gebouwen, of voor de nieuwe school een ander pand zoeken. Zo reikt de macht van de schoolbesturen verder dan die van de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden