'Regels windenergie zijn onduidelijk'

Friesland en Drenthe verrast door plannen Defensie 'Rijk moet beter coördineren'

De provincies Friesland en Drenthe zijn overvallen door het bericht dat het ministerie van defensie voor windmolenparken de 'verstoringszone' rond militaire radarposten aanmerkelijk wil vergroten. Het betekent dat elk windplan in beide provincies vooraf moet worden getoetst door Defensie.

"Het wordt tijd dat het Rijk de plannen voor windenergie eens serieus gaat coördineren", zegt de Friese gedeputeerde Hans Konst. Zijn collega Rein Munniksma in Drenthe: "Ik denk dat het Rijk nu eerst maar eens duidelijk moet maken wat de kaders zijn voor windenergie in Nederland."

Defensie wil de verstoringsring rond de acht radarposten in Nederland, die de veiligheid van het burger- en militaire vliegverkeer in Nederland bewaken, vergroten van 28 kilometer naar 75 kilometer. Windturbines kunnen onder omstandigheden de radarbeelden verstoren. Bij windparken die nu nog moeten worden aangelegd, moeten de plannen vooraf worden getoetst door Defensie. Dit betekent dat elk plan voor een windturbine in principe voortaan aan Defensie moet worden voorgelegd, meldde Trouw gisteren. Dit kan in enkele gevallen leiden tot aanpassing van de plannen of een verbod op de bouw, aldus Defensie.

De provincies Friesland en Drenthe werken aan plannen voor grote windmolenparken, onderdeel van rijksbeleid. De overheid wil het aantal megawatts windenergie dat op land wordt geproduceerd voor 2020 verhogen van 3000 naar 6000.

Drenthe en Friesland zeggen niet op de hoogte te zijn van de nieuwe defensienorm. "Wij hebben in onze plannen wel rekening gehouden met Defensie", zegt zowel Konst als Munniksma. In Drenthe is bijvoorbeeld gekeken naar laagvliegroutes voor Defensie, in Friesland is rekening gehouden met de beperkingen van de radarposten in Wier en op de vliegbasis Leeuwarden.

"Het is allemaal een beetje merkwaardig", zegt gedeputeerde Konst in Leeuwarden. "De plannen voor windenergie worden uitgevoerd op grond van de Rijks Coördinatieregeling. Het wordt volgens mij tijd dat Den Haag nu eens echt gaat coördineren." Friesland valt onder de verstoringsring van drie radarposten: Leeuwarden, Wier en De Koog (Noord-Holland). Konst: "Ik ben bang dat wij ernstig moeten gaan nadenken hoe wij met windenergie een duurzaam beleid in Friesland moeten gaan opzetten, met dit rijksbeleid."

Munniksma (Assen) vindt dat de nieuwe normen van Defensie mogelijk voor onterechte hoop zorgen bij tegenstanders van de windparken in zijn provincie. "Dat is niet goed. Misschien moeten we met eerst maar eens de visie afwachten over wind op land, waaraan het ministerie van Infrastructuur en Milieu al jaren werkt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden