Regels voor kinderpardon 'te rigide toegepast'

Beeld anp

De PvdA laat weten 'verheugd' te zijn met het kinderpardon waardoor 675 kinderen en hun families in Nederland kunnen blijven. Volgens PvdA-Kamerlid Marit Maij is de door staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) uitgevoerde regeling veel ruimer dan het voorstel voor een kinderpardon dat de PvdA en de ChristenUnie in 2011 in de Tweede Kamer indienden.

Toch blijkt uit cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) dat meer dan de helft van de aanvragen is afgewezen. De dienst heeft de regeling 'zo goed als afgerond' en 1710 van de 3280 ingediende aanvragen zijn afgewezen. Nog eens 120 aanvragen zijn uiteindelijk ingetrokken. In totaal mogen nu 675 kinderen blijven en hebben nog eens 775 gezinsleden van de kinderen een verblijfsvergunning gekregen.

Er zijn 1620 bezwaarschriften ingediend; hiervan zijn 130 zaken nog niet beslist. In deze gevallen wacht de IND nog op advies of resultaten van onderzoek. Mensen van wie het bezwaar is afgewezen kunnen nog naar de rechter gaan om het aan te vechten. Daar zijn nog geen cijfers van.

Regels laat bekend
Loes Vellenga van de Vereniging van Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) noemt op Radio 1 het aantal toegewezen vergunningen 'bedroevend weinig'. Volgens haar zijn de regels te rigide toegepast en vallen veel kinderen buiten de boot die wel in beeld waren bij de lokale overheden, maar niet bij de Rijksoverheid, zoals de regels voorschrijven.

Bovendien werden de regels voor het aanvragen van het pardon pas eind januari bekend en was er te weinig tijd om daarop te anticiperen. "Veel mensen wisten van te voren niet wat ze moesten doen om er onder de regels voor het pardon te vallen," aldus Vellenga. Volgens haar is er een grote groep mensen die langer dan tien jaar in Nederland is, maar die toch buiten het pardon vallen.

Verder dan wetsvoorstel
Volgens Maij heeft de PvdA steeds aangedrongen op een ruimhartige beoordeling van de grensgevallen. "Het kinderpardon gaat verder dan ons aanvankelijke wetsvoorstel met de ChristenUnie. Ik denk dat we daar heel trots op mogen zijn. De termijn die kinderen in Nederland moeten hebben gewoond, is verkort en de leeftijdsgrens is opgetrokken. Ik denk dat het heel goed is dat de kinderen die onder het kinderpardon vallen en hun familieleden een verblijfsvergunning hebben gekregen.

"Je ziet ook dat er voorbeelden zijn van kinderen die grensgeval waren, in Utrecht was er zo'n jongetje, die ook een vergunning hebben gekregen. Helaas blijven er altijd kinderen die niet voldoen aan de criteria. Dat is voor de betrokkenen heel pijnlijk. In het geval van schrijnende gevallen die niet voldoen aan de criteria heeft de staatssecretaris de bevoegdheid uitzonderingen te maken. Alleen hij kan die afweging maken," aldus Maij.

Ontstaan kinderpardon
Het kinderpardon kwam op aandringen van de PvdA in het regeerakkoord. De VVD ging met tegenzin akkoord. De regeling geldt voor kinderen die vóór hun 18e ruim 5 jaar in Nederland verbleven. Ze mogen niet langer dan 3 maanden buiten het toezicht van het Rijk zijn geweest.

Het kinderpardon trad op 1 februari vorig jaar in werking en er kon 3 maanden lang een beroep op worden gedaan. Er was ook kritiek op, zowel in de Kamer als daarbuiten. Zo hadden linkse fracties graag een wat royalere regeling gezien. Ook de Kinderombudsman en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten pleitten ervoor om meer kinderen onder de regeling te laten vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden