Regels verscherpt voor alle e-sigaretten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het zit de rokende jongeren van vandaag de dag niet mee: net als bij de verkoop van alcohol en gewone sigaretten wordt achttien jaar de minimumleeftijd om een e-sigaret te mogen kopen. De e-sigaret is schadelijker dan aanvankelijk werd gedacht.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA in opdracht van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) naar de gezondheidsrisico's ervan. Het gaat om alle e-sigaretten, zowel met als zonder nicotine.

Van Rijn wil voorkomen dat jongeren te makkelijk in aanraking komen met de elektronische sigaret. De maatregel gaat waarschijnlijk pas in 2016 in, al wil de staatssecretaris wel haast maken.

De e-sigaret is weliswaar minder ongezond dan tabakssigaretten, maar de damp bevat een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het gaat om onder andere nicotine, propyleenglycol en metalen. Inhalatie van de schadelijke stoffen kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Toch zijn de gezondheidseffecten van de e-sigaret veel minder ernstig dan die van tabak roken, blijkt uit het onderzoek.

E-sigaret: leuk speeltje
Floor van Bakkum, teammanager preventie bij verslavingsinstantie Jellinek, is niet rouwig om het nieuwe plan. "Het is natuurlijk vreemd dat de minimumleeftijd van tabak een tijd geleden naar achttien ging, terwijl de e-sigaret wel gewoon mocht. De elektronische sigaret lijkt op een leuk speeltje, maar het roken ervan is schadelijker dan veel mensen denken." Volgens van Bakkum maakt het verkoopverbod het ook gemakkelijker voor ouders: "Ze kunnen hun kinderen nu beter ervan overtuigen dat roken slecht is."

Voor Wouter Vermaaren, eigenaar van e-sigaretbedrijf e-Vapor, verandert er niet zoveel. "Wij verkochten ze altijd alleen aan mensen van achttien jaar en ouder. In onze winkels letten we daar goed op, maar via internet is een leeftijdsgrens moeilijker te controleren." Want wie online e-sigaretten koopt, hoeft vaak alleen een geboortedatum in te vullen en aan te vinken dat 'ie 18+ is. Vermaaren erkent het probleem. "Ik hoop dat er in de toekomst een goed systeem komt voor de controle van de online verkoop."

Ook verbod voor shisha-pen
Met van Rijns verbod wordt de verkoop van de shisha-pen onder pubers ook lastiger. De nepsigaret, een populaire waterpijp vermomd als elektrische sigaret, is erg geliefd bij hen.

Onduidelijkheid over de gevolgen voor de gezondheid van de gebruiker, was de aanleiding voor het onderzoek. Of de uitgeademde damp ook effect heeft op omstanders, wil het RIVM nog dit jaar onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden