Regels thuisonderwijs ook voor autistische kinderen

Scholen die er niet in slagen om hoogbegaafde of autistische leerlingen passend onderwijs te bieden, moeten voor die kinderen tijdelijk thuis onderwijs organiseren, zegt staatssecretaris Dekker van onderwijs.

Dat is opmerkelijk, gezien de huiver van de VVD-staatssecretaris tegenover thuisonderwijs aan kinderen die wegens een religieuze of andere overtuiging niet naar school gaan.

De scholen zullen ook de kosten van thuisonderwijs aan begaafde of autistische kinderen moeten betalen, zegt de bewindsman vanavond in het Vara-programma Zembla. Het gaat om "kinderen met wie iets bijzonders is; dan moet je soms ook bijzondere dingen organiseren". Een docent kan aan huis komen, onderwijs kan via de computer worden gegeven, ouders kunnen bijspringen.

Voor chronisch zieke kinderen bestaan al bepaalde regelingen, en die mogen wat de staatssecretaris betreft ook toegepast worden in het geval van heel slimme kinderen of leerlingen met een autistische stoornis. Ook als een kind aan schoolangst lijdt, moet het mogelijk zijn om het tijdelijk thuis les te geven.

Een kleine 8000 kinderen met leerplicht gaan niet naar school, meldt de Vara op basis van cijfers van het ministerie van onderwijs. Ruim 4000 leerlingen met een lichamelijke of geestelijke handicap hebben geen leerplicht. Dat zijn er te veel, stelt Kinderombudsman Marc Dullaert in hetzelfde programma. Volgens Dullaert zijn veel meer kinderen heel wel in staat om te leren.

De Kinderombudsman onderzoekt de effecten van de Wet Passend Onderwijs, die scholen sinds augustus vorig jaar verplicht om kinderen aan te nemen. Gaat het lesgeven aan kinderen met een beperking echt niet, stelt Dullaert, dan is thuisonderwijs een optie. Dit voorjaar hoopt hij met de resultaten van dat onderzoek te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden