Regels stellen en die snel overtreden

jeugdtheater

'Niet huppelen' Raaijmakers&Geerlings ****

Met 'Aap en Beer' wonnen Raaijmakers&Geerlings de Gouden Krekel 2012 voor de beste jeugdtheatervoorstelling. Ook 'Niet huppelen', in de regie van Gienke Deuten, is een verrassing. Als de twee lange mannen in hun op Schotse rokken geïnspireerde kostuums over het podium huppelen, zit je rechtop in je stoel. Hun droogkomische humor, absurde dialogen en grappige bewegingstaal zijn innemend.

Al is de titel 'Niet huppelen', ze huppelen over het toneel. Dat is ook het thema van deze cabareteske mimevoorstelling: regels stellen en ze liefst zo snel mogelijk weer overtreden. Aan het begin spreekt de stem van het theater het publiek toe. De kleuters in de zaal mogen niet praten, eten of drinken en ook niet achterom kijken. Maar als er een belsignaal klinkt mogen ze 'even iets voor zichzelf doen'.

Zolang de mannen met zijn tweeën zijn, is het leven op het toneel nog overzichtelijk. Er is wat gedoe over de vraag of de een mag praten als de ander leest, maar daar komen ze wel uit. Het wordt lastiger als er ook een bazig meisje, Willemijn Zevenhuizen, komt meehuppelen. Zij heeft namelijk behoefte aan 'privacy' en plaatst houten hekjes om zich heen. Ook zaait ze tweespalt tussen de mannen. De een mag met haar dansen, even later zelfs samenwonen en de ander komt buiten spel te staan. Dat vraagt om regels, vinden ze, en die komen op een aanzwellende rij verbodsborden te staan. Al snel staat het hele podium vol met die borden: niet met zijn tweeën iets doen, geen hekjes plaatsen, niet staan, liggen of bukken. Er komen gewichtige vergaderingen en de politie, advocaat en rechter worden er bijgehaald voor de naleving van de idiote regels. De dialogen zijn vol kwinkslagen, met knipogen naar de ouders. "We gaan een scheiding aan vragen", zegt het meisje. "Waar?", zegt de ene man. "Nou, hier!", zegt de andere man blij.

Als ze geen kant meer op kunnen in hun woud van regels, besluiten ze dat 'alles weer mag'.

Maar ja, in een anarchistische puinhoop vol vuilniszakken en gevechten - met plukken van elkaars haar in de hand! - is het ook niet gezellig. Zo kibbelen ze met veel slapstick, geluidseffecten en verkleedpartijen nog een tijdje door. Ze komen er natuurlijk niet uit, net als in de echte wereld. De stem van het theater vraagt om 'een gewoon toneelstuk', een sprookje over een prinses in een roze jurk. Al duurt het dan te lang en zijn de grappen teveel van hetzelfde, 'Niet huppelen' blijft sprankelen. Het is een knap lesje maatschappijleer voor kleuters. En en passant een bespiegeling over de vraag wat wel of niet in een toneelstuk thuishoort.

Info: www.stipproducties.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden