'Regels overheid bedreigen Sandd'

Postbedrijf Sandd kan niet voldoen aan de eis van de overheid om voor 1 oktober 2012 minstens 80 procent van de postbezorgers in vaste dienst te nemen.

Dat zei Sandd-topman Gert-Jan Morsink vandaag naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak dat de overheid maatregelen mag nemen om de postbedrijven te dwingen meer mensen in vaste dienst te nemen. Eind 2012 moet volgens afspraken tussen postbedrijven, vakbonden en overheid zelfs 80 procent van de postverspreiders een vast contract hebben.

De nieuwe goedkope postbedrijven: vooral Sandd, DHL (van Deutsche Post) en Netwerk VSP (een onderdeel van TNT), hebben in december de afspraken aangevochten en kregen in eerste instantie van de rechter gelijk. Maar in hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag de Staat in het gelijk gesteld.

Volgens Morsink bedreigen de eisen van de Staat het voortbestaan van Sandd. „Onder de huidige omstandigheden op de postmarkt kunnen we niet 80 procent van ons personeel een vast contract aanbieden”, aldus Morsink. „Dan houdt Sandd op te bestaan.” Volgens Morsink is het onduidelijk wat er gebeurt als bedrijven als Sandd en DHL niet aan de eisen van de overheid kunnen voldoen. „Dat is een grijs gebied.”

Postbedrijf TNT is blij met de uitspraak van het gerechtshof. Dat bepaalde dat de staat een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) mag opleggen om ervoor te zorgen dat de nieuwe postbedrijven zich aan de afspraken houden. Die horen bij de betere arbeidsomstandigheden die een jaar geleden als voorwaarde werden gesteld bij het volledig vrijgeven voor concurrentie van de Nederlandse postmarkt.

Nu nog werken de ruim 25.000 postverspreiders als zogenaamde kleine zelfstandigen op stukloon, zonder verzekering bij ongevallen tijdens het werk, zonder ziekte- en vakantiegeld en vaak tegen een uurloon dat ver onder het minimumloon uitkomt.

„Het is een logische uitspraak. De eisen over goede arbeidsvoorwaarden waren een van de belangrijkste randvoorwaarden bij de liberalisering van de postmarkt”, aldus TNT. „Zonder stok achter de deur van de overheid blijven onaanvaardbare arbeidsomstandigheden bestaan.”

Volgens een woordvoerder van de nieuwe postbedrijven verandert de uitspraak echter weinig. „Wij zijn positief over de uitspraak, omdat de rechter heeft aangegeven dat onze cao voldoet aan de regels. De AMvB stelt weliswaar dat we per 1 april 10 procent van onze verspreiders in vaste dienst hadden moeten hebben, maar volgens de rechter is onze cao leidend, en daarin staat dat het percentage mag afhangen van de marktomstandigheden."

Die marktomstandigheden zijn slecht, zo constateerde onderzoeksbureau Seo twee weken geleden. Maar dat komt omdat Sandd, DHL en Netwerk VSP in hun concurrentiedrift aanbieden om post te bezorgen tegen gemiddeld 17 cent, waar 24 cent nodig is om uit de verliezen te blijven.

Bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten zijn de slechte arbeidsomstandigheden van postverspreiders al langer een doorn in het oog. Hij is dan ook blij dat de Staat nu een 'stok achter de deur heeft' om verbetering af te dingen. Volgende week hoopt hij in een overleg met de postbedrijven te horen hoe zij zich aan de afspraken gaan houden.

Vorige week donderdag sprak de Tweede Kamer over de omstandigheden op de postmarkt. Daarbij bleek dat op de VVD na alle partijen het belangrijker vinden dat in Nederland een minimum aan sociaal aanvaardbare arbeidsomstandigheden wordt gehandhaafd. De Kamer accepteert dat daardoor een van de postbedrijven failliet kan gaan, waar Sandd nu dus voor waarschuwt.

Brussel

In Brussel demonstreren deze week vakbonden en postbodes voor behoud van sociaal aanvaardbare arbeidsomstandigheden op de Europese postmarkten. De Europese Unie heeft bepaald dat alle postmarkten eind dit jaar moeten zijn geliberaliseerd, maar onder meer Frankrijk maakt geen enkele haast. In Nederland heeft de concurrentie er mede voor gezorgd dat 11.000 normaal betaalde TNT-postbodes worden ontslagen en vervangen door veel goedkopere verspreiders. In Frankrijk zou de postliberalisering op honderdduizend of meer ontslagen kunnen uitlopen.

Klantenlijst

Klik hier voor een door lezer samengesteld overzicht van bedrijven en instellingen die hun post in Nederland door prijsvechters laten bezorgen. Tot de klanten van die bedrijven behoren naast veel goede doelen onder meer ook de rijksoverheid, de FNV en de PvdA. De laatste heeft bij monde van fractiespecialiste Mei Li Vos al laten weten dat de partij een nieuw postbedrijf moet zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden