Regels orgaantransplantatie bij dode blijven streng

Gezondheidsraad is tegen Angelsaksisch model, waar Nederlandse artsen en ethici op aansturen

Flikkeringen in het brein, hoe onbeduidend ook, blijven in Nederland een reden om een orgaantransplantatie bij een overledene op zijn minst uit te stellen. Dat maakt de Gezondheidsraad vandaag bekend in een advies aan minister Schippers van volksgezondheid.

De Raad blijft in het advies vasthouden aan het idee dat het gehele brein dood moet zijn, om een patiënt als hersendood te mogen aanmerken. Hiermee gaat de Raad niet mee in de wens van een groep artsen en ethici om aansluiting te vinden bij Engeland en de VS, waar uitval van de hersenstam voldoende is.

Voor een orgaantransplantatie is dat van belang omdat organen uit een lijf met een kloppend hart van betere kwaliteit zijn. Volgens de groep medici, die in 2013 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde pleiten voor het Angelsaksische model, is er geen leven zonder een functionerende hersenstam mogelijk, omdat onder meer de ademhaling erdoor aangestuurd wordt. Ze wezen erop dat er nog nooit iemand weer tot leven is gekomen na uitval van de hersenstam.

De Gezondheidsraad laat vandaag weten het verzoek niet af te wijzen op basis van wetenschappelijke redenen, maar noemt de opvatting 'in Nederland vooralsnog te controversieel om op voldoende draagvlak bij de beroepsgroepen te kunnen rekenen'.

Het komt sporadisch voor dat orgaantransplantaties op basis van elektrische restactiviteit in andere delen van de hersenen worden uitgesteld. In de regel wordt er dan gewacht op een natuurlijk overlijden door een hartstilstand. Omdat het na een hartstilstand wél kan voorkomen dat iemand herstelt, moet er in zo'n geval altijd vijf minuten gewacht worden, voordat de organen uitgenomen worden. Omdat organen het dan gedurende die vijf minuten zonder zuurstof moeten doen, verslechteren ze aanzienlijk in kwaliteit.

Pim van Gool, voorzitter van de Gezondheidsraad, noemt dat een 'acceptabel verlies'. Volgens hem zouden mensen het vertrouwen in het systeem van donatie kunnen verliezen als er te lichtvaardig met het idee van de dood wordt omgegaan. "Dat zou veel erger zijn."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden