Regels helpen ongedierte

AMSTERDAM - De strijd tegen muizen, ratten, mieren en vliegen wordt in Nederland zwaarder. Plagen zullen meer overlast veroorzaken. Niet de gebrekkige hygiëne van de Nederlander is de verklaring, ,,maar de strenge toelatingseisen waaraan bestrijdingsmiddelen moeten voldoen''.

van onze redactie economie

Directeur Van Wijland van ongediertebestrijder Rentokil is stellig: Nederland loopt onnodig vooruit op de invoering van een Europese richtlijn voor bestrijdingsmiddelen.

Van Wijland zegt dat de muizenplaag in het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker, die inmiddels onder controle is, allang geen uitzondering meer is. De Rentokil-baas (22000 klanten in Nederland) krijgt steun van de Keuringsdienst van Waren, die bevestigt dat plagen 'niet te allen tijde zijn te voorkomen'. De dienst heeft AH een waarschuwing gegeven omdat in Pijnacker de Warenwet was overtreden. ,,Maar we komen dat soort problemen heel vaak tegen.''

Volgens Rentokil is het arsenaal aan bestrijdingsmiddelen dat het bedrijf in Nederland ter beschikking staat, nauwelijks toereikend. Om redenen van volksgezondheid zijn oude, snel werkende gifmiddelen verboden. Nieuwe middelen worden alleen na uitvoerig onderzoek toegelaten. Dat doet het College voor de toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) in Wageningen, een overheidsdienst.

Om toegelaten te worden, moet een middel aan strenge eisen voldoen. Nederland is te klein om peperduur onderzoek te rechtvaardigen, meent Van Wijland: ,,Als je een klein bedrijf bent, ga je niet een half miljoen besteden aan een onderzoek. Dan laat je Nederland liever links liggen.'' Zo is in Nederland geen vliegenbestrijdingsmiddel voor woonhuizen meer te koop, en kan je muizen alleen nog met langzaam werkende middelen doden. Het gebruik van gassen is in Nederland taboe, maar in bijvoorbeeld België toegestaan; het ligt dus voor de hand dat in Nederland ongedierte wordt bestreden met verboden middelen.

De Nederlandse Bestrijdingsmiddelenwet is strenger dan de wetgeving in andere Europese landen, bevestigt de directeur van het CTB, J. Boleij. Nederland loopt op de Europese harmonisatie van de betreffende wetten vooruit. ,,Dat probleem lost zich de komende tien jaar vanzelf op'', stelt hij.

Boleij erkent dat andere Europese landen zolang een 'relatief voordeel' hebben, omdat de ongediertebestrijding er aan minder regels is gebonden. De harmonisatie van regels inzake rodenticiden, middelen tegen muizen en ratten, is als eerste aan de beurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden