'Regel pijnlijk dossier Afghaanse vreemdeling'

De Afghaanse familie Akbari in hun woning. Het gezin dat al 13 jaar in Nederland woont, moet toch terug naar Afghanistan van minister Leers. De vader wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Beeld anp
De Afghaanse familie Akbari in hun woning. Het gezin dat al 13 jaar in Nederland woont, moet toch terug naar Afghanistan van minister Leers. De vader wordt verdacht van oorlogsmisdaden.Beeld anp

Een nieuw kabinet moet snel een einde maken aan de status quo rond zo'n 150 Afghaanse vreemdelingen die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Veertig burgemeesters willen direct na de verkiezingen actie voeren voor die zogenoemde 1F'ers die hier meer dan tien jaar wonen, maar niet in aanmerking komen voor asiel. "Het wordt tijd dat we de koppen bij elkaar steken en onszelf in één klap van dit pijnlijke dossier verlossen", aldus burgemeester Els Boot van Giessenlanden.

Rob Pietersen

Bij minister Leers (asiel) vindt hun kritiek op het beleid geen gehoor, stellen de burgemeesters. "Maar we hebben goede hoop dat er na de verkiezingen wel genoeg steun is", zegt Boot.

De burgemeesters willen de formateur van het nieuwe kabinet vragen het onderwerp te bespreken tijdens de formatie, en de opvolger van Leers de opdracht mee te geven 'zijn gezond verstand te gebruiken en dit eindelijk goed te regelen', aldus Boot. Zij botste in maart frontaal met de minister toen ze de politie verbood mee te werken aan de dreigende uitzetting van Rafiq Naibzay, een 1F'er in haar gemeente.

1F'ers zijn vreemdelingen die op basis van artikel 1F van het VN-Vluchtelingenverdrag worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en daarom uitgesloten zijn van een asielvergunning. De 150 Afghanen dienden volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de Afghaanse veiligheidsdienst tijdens het communistische regime en worden als (onder-)officier verantwoordelijk gehouden voor ernstige schendingen van mensenrechten.

Dat gebeurt zonder individuele toetsing, stellen de burgemeesters, die daar nu voor pleiten. "In veel gevallen is er volgens ons geen reden aan te nemen dat er sprake is van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Dat moet worden uitgezocht. Als er geen bewijs is, dan moeten die mensen een verblijfsvergunning krijgen. Is dat er wel, dan moet het dossier worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie en moeten die mannen strafrechtelijk worden vervolgd", aldus Boot.

Drie Afghaanse mannen (uit Giessenlanden, Leek en Krimpen aan den IJssel) hangt momenteel uitzetting boven het hoofd. Hun gezinnen kunnen hier hoogstwaarschijnlijk wel blijven. GroenLinks, D66 en de PvdA dringen in navolging van de burgemeesters aan om opschorting van de uitzettingen. De minister lijkt daartoe niet bereid.

De burgemeesters zien dus geen heil meer in overleg met Leers, maar lobbyen vast voor steun in een nieuw kabinet. Volgens Boot wordt momenteel 'zelfs binnen de VVD' discussie gevoerd over de problematiek die nu al jaren speelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden