Regel bevingsschade via een apart fonds

Schadeafwikkeling van gedupeerden van de gaswinning in Groningen verloopt nog steeds niet bevredigend. Steeds meer mensen (ruim 1700 inmiddels) raken vermalen in oneigenlijke discussies over schadevergoeding. Het is een gotspe dat de veroorzaker van de schade zelf vaststelt hoe groot de schade is, hoe die hersteld wordt en wat zij daarvoor over heeft.

Daarom een oproep aan de overheid: haal de schadeafwikkeling weg bij de veroorzaker van de mijnbouwschade, de Nam. En haal die ook weg bij het Centrum Veilig Wonen, waar commerciële partijen verdienen aan de (over)uren die ze maken en de claims die ze weten te voorkomen. Zorg voor schadeprotocollen die niet zijn opgesteld door de Nam, maar door een overheid die zich bekommert om haar burgers. De vorming van een Fonds Mijnbouwschade is daarvoor een passende oplossing.

Zo'n fonds wordt in het leven geroepen op basis van de Mijnbouwwet en de nieuwe Wet omkering bewijslast. Schade wordt onmiddellijk onafhankelijk vastgesteld, herstel of uitkering van schadevergoeding vindt snel plaats op kosten van dit Fonds. Net zoals verzekeraars dat doen bij ongevalsschade.

Met het Fonds kan ook worden voorzien in een fatsoenlijke uitkoopregeling in plaats van de huidige loterij. Het beheer van opgekochte woningen ligt bij een aparte woningcoöperatie. De kosten voor die regelingen worden voorgeschoten door de staat en verhaald op de Nam.

Die is namelijk wettelijk verplicht de schade volledig te vergoeden. Juridische procedures die uit de afwikkeling voortvloeien, worden gevoerd tussen staat en Nam. De Nam staat, als veroorzaker van de schade, buiten de beoordeling en afhandeling van de schade. Schadelijders, gedupeerden, worden ontzorgd! Die worden niet langer weggezet als querulanten. Die worden niet meer schaamteloos jarenlang aan het lijntje gehouden.

De hele vertragende bureaucratie kan op de schop. Het geld wordt weer (efficiënter) besteed aan de afwikkeling van schade en de zorg voor veilige woningen.

Los daarvan moet de gaswinning verder worden gereduceerd en kunnen de programma's gericht op verbetering van leefbaarheid en duurzaamheid gewoon worden voortgezet.

Dat is 'vertrouwen op herstel en herstel van vertrouwen' zoals beloofd in 2013.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden