Regeerakkoord Suriname op valreep presidentskeuze

Van onze correspondent PARAMARIBO - Aan de vooravond van de eerste stemronde over de nieuwe president van Suriname is een akkoord bereikt over de zetelverdeling binnen de regeringscoalitie van het Middenblok met de Nieuw Front-combinatie van zittend president Venetiaan.

De 51 leden van De Nationale Assemblee komen vandaag bijeen om na de stembusgang van 23 mei in de nieuwe samenstelling een staatshoofd te kiezen voor de komende vijf jaar. Een tweede termijn voor Venetiaan is echter niet gegarandeerd, omdat de nieuwe coalitie niet over de vereiste tweederde meerderheid in het parlement. Fractieleider Jules Wijdenbosch van de NDP, de partij van ex-legerleider en -dictator Desi Bouterse, is een serieuze tegenkandidaat. Hij lijkt steeds meer steun te vinden onder districtsraadsleden en ressortsraadsleden. Deze volksvertegenwoorigers in de lagere bestuurs-echelons zullen volgens de grondwet in ruim achthonderd leden tellende 'verenigde volksvergadering' de president moeten aanwijzen als het parlement er na twee stemronden niet uitkomt.

De Javaanse KTPI van Willy Soemita, één van de vier frontpartners, houdt nog een slag om de arm wat betreft een samenwerking met het Middenblok. De partij wil dat het aantal ministeries opgevoerd wordt van zestien naar zeventien, een uitbreiding waar andere coalitiegenoten afwijzend tegenover staan. Binnen het Middenblok is nog geen overeenstemming bereikt over de verdeling van de vijf ministeries die tijdens de moeizame onderhandelingen met het Nieuw Front zijn binnengesleept. Ook de personele samenstelling van het nieuwe regeerteam kan nog een struikelblok vormen.

Met name de partijcombinatie DA'91, die samen met de Javaanse Pendawa Lima het Middenblok vormt, heeft vóór de coalitiebesprekingen duidelijk gemaakt niet zonder meer akkoord te zullen gaan met door het Nieuw Front naar voren geschoven ministerskandidaten.

Door het wankele samenwerkingsverband Nieuw Front-Middenblok is het niet uitgesloten dat de NDP alsnog een meederheidscoalitie tracht te vormen. De partij vindt dat zij als vertegenwoordiger van een derde deel van het electoraat niet uitgesloten kan worden. President Venetiaan heeft zich als enige steeds principieel uitgesproken tegen een samenwerking met de partij van de oud-legerleider. De andere frontleiders, Fred Derby (SPA), Jagernath Lachmon (VHP) en Soemita (KTPI) hebben samenwerking met de NDP nooit uitgesloten. De sympathie voor Bouterse c.s. komt het duidelijkst uit de hoek van de VHP. Twee parlementariërs van de hindoestaanse partij ondersteunen zelfs de kandidatuur van NDP-fractieleider Wijdenbosch voor het presidentschap, terwijl vijf VHP-ers zich hebbenm gekeerd tegen de Front-kandidaat voor het vice-president, Lachmon-protégé Harold Ramdhani. De dissidente VHP'ers zeggen vooralsnog geen eigen fractie in het parlement te willen vormen, maar partijvoorzitter Lachmon betitelde hun gedrag als “verraad”. De opstandige VHP-ers zijn aanhangers van de zakenman Atta Mungra, naast Lachmon een van de meest prominente partijleden, en groot politiek lobbyist van een groep steenrijke zakenlieden in onder meer de houtwinning, het verzekeringswezen en vooral de handel. Deze groep wordt ook in verband gebracht met de zakelijke activiteiten van Bouterse.

Mungra en de zijnen hebben de afgelopen periode, terwijl Nieuw Front en Middenblok streden over de verdeling van ministerposten, met een intensieve campagne een eigen achterban gecreëerd onder de districtsraadsleden en ressortsraadsleden. Deze lobby kan van cruciaal belang zijn, omdat de districts- en ressortsraadslieden in de verenigde volksvergadering de president moeten aanwijzen, als bij de verkiezingen in het parlement geen tweederde meerderheid wordt behaald door de kandidaten Venetiaan of Wijdenbosch.

Tot zover onze correspondent

Na de brand die eind vorige week het gebouw van De Nationale Assemblee en de ministeries van buitenlandse zaken en algemene zaken in de as legde, heerst in Suriname nog steeds grote irritatie over het verlies van vele belangrijke archieven, die niet bleken te zijn beschermd. Zorg is er echter niet, van ieder bilateraal verdrag zijn twee originelen. En die kunnen altijd worden gekopieerd.

In Den Haag liggen de bilaterale verdragen van Nederland in brandvrije kluizen. De directie verdragen van het ministerie van buitenlandse zaken beheert het archief. “Zodra daarvoor de opslag in Suriname weer gereed is en Paramaribo er om vraagt, zal een afdruk worden gemaakt van de exemplaren die in Nederland liggen”, aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden