Regeerakkoord stelt leraren en scholen niet gerust

In het Haagse Zuiderpark staakten vorige week donderdag tienduizenden basisschoolleerkrachten Beeld Inge van Mill
In het Haagse Zuiderpark staakten vorige week donderdag tienduizenden basisschoolleerkrachtenBeeld Inge van Mill

Het nieuwe kabinet trekt miljoenen extra uit voor onderwijs. Scholen en leerkrachten zijn voorzichtig optimistisch, maar nog lang niet tevreden.

Het basisonderwijs kan de komende kabinetsperiode rekenen op de grootste investeringen binnen de onderwijssector. Dankzij de druk die de leraren van ‘PO in Actie’ afgelopen maanden opvoerden, met hun prikactie en de staking, krijgt het primair onderwijs er 270 miljoen euro bij voor het salaris van leraren en 430 miljoen voor het verlagen van de werkdruk.

Dat is minder dan de eerder uitgelekte 500 miljoen. Het totale bedrag in het regeerakkoord is 450 miljoen, maar daar zit 20 miljoen euro in bestemd voor kleine scholen. Het totale bedrag voor verlaging van de werkdruk komt pas in 2021. In 2018 is daarvoor 10 miljoen euro beschikbaar, de jaren daarna 175 miljoen en 325 miljoen. Volgens de PO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het primair onderwijs, en de Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat dat te langzaam.

Tien miljoen heeft volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen nauwelijks effect op de hoge werkdruk bij leerkrachten. Ook volgens PO-raadvoorzitter Den Besten is de nood op dit moment te hoog om pas in 2021 met 430 miljoen extra te komen.

Pijnlijk vindt het primair onderwijs de manier waarop het kabinet de 270 miljoen euro voor verhoging van het salaris van basisschoolleraren wil betalen.

Dat geld moet er komen door ‘modernisering van de arbeidsvoorwaarden’, aldus het regeerakkoord. Rutte III wil de verhoging van salarissen betalen door de bovenwettelijke uitkering, een bedrag dat ontslagen leerkrachten krijgen bovenop de ww-uitkering, langzaam af te bouwen.

‘Chantage’, vindt de AOb dit. Het ministerie van Onderwijs kan volgens de vakbond geen voorwaarden verbinden aan salarisverhoging, dergelijke afspraken worden gemaakt aan de cao-tafel en daar zit de minister niet.

Acties gaan door

De leraren achter de docentenstaking van vorige week bekijken het allemaal minder technisch. Zij stellen simpelweg vast dat de geëiste 1,4 miljard om het salaris van leraren te verhogen en de werkdruk te verlagen niet in het regeerakkoord staat. “Wij hebben altijd gezegd: bij het uitblijven van dat bedrag gaan wij de acties intensiveren. Dat staat nog steeds als een paal boven water”, zegt leerkracht Jan van de Ven van PO in Actie. De eerder aangekondigde staking van twee dagen in november gaat wat hem betreft door.

De VO-raad, de organisatie van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, noemt het regeerakkoord ‘een grote tegenvaller’. 

Lees meer over het regeerakkoord

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden