Regeerakkoord kent pijn voor iedereen

Samsom en Rutte Beeld anp
Samsom en RutteBeeld anp

De VVD en de PvdA gaan in de komende kabinetsperiode 16 miljard bezuinigen. Dat hebben partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom besloten in het regeerakkoord dat ze in zes weken hebben samengesteld. Het motto dat daarbij hoort is 'Bruggen slaan'. Rutte en Samsom lichtten het akkoord vanmiddag toe.

Joost de Vries

'VVD en PvdA delen een onverwoestbaar geloof in de toekomst, een rotsvast vertrouwen in wat Nederlanders samen voor elkaar kunnen krijgen en de diepe overtuiging dat ons land de komende jaren een stabiel en daadkrachtig kabinet nodig heeft om hiervoor kracht en energie vrij te maken.' Zo begint het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Mark Rutte en Diederik Samsom lichtten hun akkoord vandaag toe na zes weken van onderhandelen. Het akkoord is echter geen reden tot vreugde, waarschuwde PvdA-leider Samsom. 'We zullen grote offers vragen van iedereen.' De partijen gaan 16 miljard euro bezuinigen om de begroting op orde te krijgen en de crisis het hoofd te bieden.

Rutte benadrukte wederom dat VVD en PvdA van elkaar verschillen, maar dat beide partijen vanwege de verkiezingsuitslag daadkrachtig de samenwerking zijn aangegaan. VVD en PvdA hebben besloten illegaliteit strafbaar te stellen, een wens van de VVD. Tegelijkertijd kwamen de partijen een kinderpardon overeen voor asielkinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, een PvdA-wens. Veroordeelde vreemdelingen worden eerder uitgezet. Immigranten die geen Nederlands spreken krijgen geen bijstand.

'Gevoelige concessie'
Rutte noemde het akkoord over het inperken van de hypotheekrenteaftrek een 'gevoelige concessie voor de VVD'. De aftrek gaat met een half procentpunt per jaar naar beneden van 52 procent naar 38 procent.

Het nieuwe kabinet trekt 100 miljoen euro uit voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. VVD en PvdA hebben een gezamenlijke ambitie om vakmanschap terug te brengen in de samenleving, zei Rutte. Volgens de premier is het pakket herkenbaar voor de VVD en voor de PvdA.

'Dit regeerakkoord zal grote impact hebben voor iedereen', zei Samsom. Het akkoord is volgens de PvdA-leider het resultaat van elkaar iets gunnen. 'Bruggen slaan tussen twee partijen, maar ook tussen Den Haag en de samenleving, jong en oud, politiek en sociale partners.'

Eerlijk verdeeld
Door regulering van de financiële sector willen VVD en PvdA de volgende crisis voorkomen, zei Samsom. Hij benadrukte dat de kosten van de zorg eerlijk worden verdeeld door het inkomensafhankelijk maken van de premies. Op de arbeidsmarkt wordt de positie van flexwerkers verbeterd. 'Niemand valt tussen wal en schip.' Samsom sprak ook over pijnlijke maatregelen 'zoals het verkorten van de ww-duur' en ook het korten van ontwikkelingssamenwerking met een miljard euro.

Samsom: 'We zijn ervan overtuigd dat we met dit akkoord een solide basis leggen om de toekomst met optimisme tegemoet te treden, sterker en socialer.' Hij noemde vast de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher als kandidaat voor het vicepremierschap.

Rutte noemde de hervorming van de hypotheekrenteaftrek 'geen kiezersbedrog, maar aanvaardbaar'. 'Ik vind de manier waarop we het invullen acceptabel, het is geen maatregel die in ons verkiezingsprogramma staat.'

Samsom ontkende dat de middenklasse het hardst wordt geraakt. Lage inkomens gaan er met 0,2 procent op vooruit, hoge inkomens, boven de 100.000 euro, gaan er met 0,6 procent op achteruit per jaar, rekende Samsom voor.

De uitruil tussen VVD en PvdA is te zien in het hele akkoord, meende Samsom. 'Het vertegenwoordigt het beste van twee werelden.' Volgens de PvdA-leider was er een groot gevoel van urgentie bij beide partijen en hadden beide onderhandelaars de ambitie om een taboes te doorbreken.

Informateurs
De informateurs Henk Kamp en Wouter Bos hebben hun opdracht afgerond. Ze brachten om 16.00 uur verslag uit aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Meteen aansluitend volgde de persconferentie van Rutte en Samsom.

Informateur Kamp presenteerde het akkoord aan de Kamervoorzitter, met als achtergrond een grote afbeelding van een brug, verwijzend naar het motto. Wouter Bos constateerde vervolgens dat VVD en PvdA een akkoord hebben gesloten en de opdracht van de informateurs tot een einde is gekomen. Al in week drie was een doorrekening van het CPB beschikbaar, zei Bos. Daarna ging het om 'finetuning'. Bos liet weten dat Asiel wordt ondergebracht bij Justitie en Inburgering bij Sociale Zaken.

Lees hier het volledige regeerakkoord.

Samsom en Rutte op het Binnenhof Beeld anp
Samsom en Rutte op het BinnenhofBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden