Update

Regeerakkoord is af, vanochtend naar de fracties

Diederik Samsom en Mark Rutte.Beeld anp

Het nieuwe kabinet van VVD en PvdA kan er heel snel zijn. De onderhandelaars Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zijn het eens geworden over een conceptregeerakkoord, zo is zondag officieel bekend gemaakt. Ze zullen dat maandagochtend voorleggen aan hun fracties. Ook de nieuwe ministersploeg lijkt vrijwel rond.

Het Centraal Planbureau heeft de maatregelen in het conceptregeerakkoord de afgelopen dagen doorgerekend. De resultaten waren bevredigend, zo valt af te leiden uit het feit dat Rutte en Samsom ze maandag met hun fracties bespreken. Na de fractievergaderingen zullen de twee partijleiders verslag uitbrengen aan de informateurs Henk Kamp en Wouter Bos. Doorgaans leiden fractiebesprekingen niet tot grote aanpassingen van een regeerakkoord.

Maatregelen
Veel maatregelen die Rutte en Samsom overeen kwamen lekten vorige week al uit. Zo willen VVD en PvdA de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen geleidelijk verlagen, worden de zorgpremies inkomensafhankelijk, verdwijnt de zorgtoeslag en wordt er voor 1 miljard euro gekort op Ontwikkelingssamenwerking. Volgens de NOS zijn de partijen ook van plan de Zeeuwse Hedwigepolder onder water zetten, zoals eerder beloofd aan Vlaanderen. Daarmee zou een einde komen aan een langslepende kwestie.

Ministers
Zondag werd verder duidelijk hoe de nieuwe ministersploeg onder leiding van premier Rutte eruit gaat zien. VVD-Tweede Kamerlid en ex-Europarlementariër Jeanine Hennis gooit volgens ingewijden hoge ogen om minister van Defensie te worden. Ze wordt de eerste vrouw op dit departement. Haar partijgenoot Henk Kamp gaat Economische Zaken doen en VVD-fractieleider Stef Blok wordt minister van Wonen en Rijksdienst.

De bezetting van de overige ministersposten kwam vrijdag al naar buiten. Zo wordt de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher vicepremier en minister van Sociale Zaken. De PvdA-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Ronald Plasterk en Frans Timmermans krijgen respectievelijk Financiën, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken.

Voormalig PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen gaat naar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ex-PvdA-staatssecretaris Jet Bussemaker wordt minister van Onderwijs. De VVD'ers Ivo Opstelten, Melanie Schultz en Edith Schippers blijven op respectievelijk Justitie, Verkeer en Volksgezondheid.

Staatssecretarissen
Er komen ook zeven staatssecretarissen. Betrokkenen gaan ervan uit dat de VVD'ers Frans Weekers (Financiën) en Fred Teeven (Justitie) op hun post blijven. Mogelijk wordt de Haagse VVD-wethouder Sander Dekker staatssecretaris van Onderwijs, als opvolger van Halbe Zijlstra. Die zou de VVD-fractie in de Tweede Kamer gaan leiden.
Als PvdA-staatssecretaris worden onder anderen Jetta Klijnsma en Co Verdaas genoemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden