Update

Regeerakkoord: gesluierde vrouwen krijgen geen uitkering

PvdA-leider Diederik Samsom praat met de media bij zijn aankomst op het Binnenhof. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samsom praat met de media bij zijn aankomst op het Binnenhof.Beeld anp

Vrouwen die gezichtsbedekkende kleding dragen kunnen straks geen bijstandsuitkering meer ontvangen. Dat melden VVD en PvdA in het maandag gepresenteerde regeerakkoord.

Robin de Wever

'Gezichtsbedekkende kleding wordt verboden in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen', schrijven de partijen.

'In de openbare ruimte kan de politie ten behoeve van identificatie gelasten de gezichtsbedekkende kleding af te leggen. Wie deze kleding draagt, voldoet niet aan de eisen voor een bijstandsuitkering.'

Waarschijnlijk doelen VVD en PvdA niet alleen op de boerka (die vrijwel het hele lijf en het volledige gezicht bedekt), maar ook op de nikaab (waarbij wel de ogen te zien zijn).

Gedeeltelijk verbod
De partijen kiezen in ieder geval voor een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, milder dan de variant die de Franse regering enige tijd geleden koos. Iedere vrouw die zich in Frankrijk volledig gesluierd op straat begeeft, riskeert een boete.

Dat verbod is omstreden: volgens sommigen zal het niet lang duren totdat iemand er een klacht over indient bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Diens rechters zouden kunnen oordelen dat het verbod onwettig is.

Weigerambtenaar wordt geweigerd
Het verbod is ook in Nederland al enkele jaren een heet politiek hangijzer. De ministerraad van Rutte-I stemde in januari in met het boerkaverbod, ondanks eerdere kritiek van de Raad van State. Die noemde het verbod een te zwaar middel en strijdig met de godsdienstvrijheid.

In het regeerakkoord schrijven de partijen dat vluchtelingen 'die aan alle voorwaarden voldoen' bescherming krijgen, zodat ze zo snel mogelijk volwaardig aan de maatschappij kunnen deelnemen. 'We verwachten van hen dat zij zich optimaal inzetten om de geboden kansen te benutten.'

Ook kondigen ze aan dat de weigerambtenaar wordtr 'afgeschaft'. Wie geen homoseksuele stellen in de echt wil verbinden kan geen trouwambtenaar meer worden. De huidige weigerambtenaren mogen blijven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden