Regalia
Tijdens de inhuldiging zullen de koning en koningin plaatsnemen op vergulde armstoelen die koningin Wilhelmina cadeau heeft gekregen van de gemeente Amsterdam bij haar huwelijk met prins Hendrik. De koninklijke statiezetels waarop koningin Beatrix en prins Claus in 1980 zaten, vinden de opvolgers te laag. Willem-Alexander en Máxima willen tijdens die spannende momenten ontspannen kunnen zitten.
Kroon
In Nederland kennen we geen kroning maar een inhuldiging. Toch werd in 1815 besloten om bij de inhuldiging een kroon te gebruiken om de waardigheid van de nieuwe vorst Willem I te verbeelden. De kroon van 1815 is niet het exemplaar dat vandaag op de credenstafel ligt. Vlak na de Franse tijd was Nederland praktisch bankroet en werd dit exemplaar zo goedkoop mogelijk gemaakt. Het was gemaakt van koper en ingelegd met namaakstenen. Opvolger Willem II liet voor 600 gulden een mooiere kroon maken die straks op de tafel ligt. Deze kroon is van zwaar verguld zilver en heeft een rand van gekleurde stenen en parels in goud. De voering is van rood fluweel.
Rijksappel
De Nederlandse rijksappel, geleverd door de Haagse juwelier H.A. de Meijer en Zoon, speelt een kleine rol omdat deze nooit door de koning in de hand wordt genomen. Bij de inhuldiging en eedaflegging was vanaf de inhuldiging van koning Willem I een rijksappel aanwezig.
Scepter en rijkszwaard
Het rijkszwaard symboliseert de macht van de koning. Commandant der strijdkrachten Tom Middendorp heeft de eer om het zwaard in de stoet de Nieuwe Kerk binnen te brengen. De banier en het zwaar worden tijdens de ceremonie aan weerszijden van het inhuldigingpodium opgesteld.
Koningsmantel
De koningsmantel van Nederland is een rode fluwelen mantel die gedragen wordt door de koning der Nederlanden bij zijn inhuldiging. De mantel is afgezet en gevoerd met wit hermelijn en er zijn 83 met gouddraad geborduurde Nederlandse leeuwen op aangebracht.
Rijksbanier
Op de rijksbanier (ook wel rijksstandaard genoemd) is het rijkswapen, tevens koninklijk wapen, afgebeeld, met gekroonde leeuwen als schildhouders. De ondergrond is van witte moirézijde, afgezet met blauwe en goudkleurige franje. De banier, gedragen door inspecteur-generaal der krijgsmacht Ton van Ede, wordt vooraan in de stoet van het Koninklijke Paleis naar de Nieuwe Kerk gebracht.
Koninklijke statiezetels
Met het oog op de inhuldiging zijn de stoelen opgeknapt. De oorspronkelijke geborduurde bekleding was niet meer geschikt voor gebruik en is ondertussen vervangen door een goudkleurige Italiaanse zijden damast. Hierop komt nog het rijkswapen dat van dezelfde stof is gemaakt als de bekleding van de stoelen van Beatrix en Claus.
undefined