Refoschool vernietigt 3000 'occulte' schoolagenda's
Het is knap lastig om als reformatorische middelbare school de buitenwereld op afstand te houden. Toch kun je als christelijk schoolbestuur altijd een poging wagen. Bijvoorbeeld door eigen schoolagenda's te drukken, waarin meisjes met broeken net zo taboe zijn als popmuziek en filmsterren. Het is een beproefde methode die scholengemeenschap Pieter Zandt, met vestigingen in Kampen, Staphorst en Urk, al jaren toepast. Meestal leidt dit, soms na wat schaafwerk, tot een acceptabel eindproduct.
Maar dit jaar ging het mis. Een week geleden stuurde de school de ouders van alle drieduizend leerlingen een brief. Daarin werd hen verzocht de gloednieuwe agenda's zo snel mogelijk in te leveren voor vernietiging. De reden? Er staat een foto in van een leerling met een shirt met het peaceteken erop.
De zaak kwam aan het rollen toen enkele ouders zich bij de schooldirectie beklaagden over de afbeelding. Bij de meeste mensen roept het peaceteken allerlei positieve associaties op: vredesdemonstraties, wapperende regenboogvlaggen en vele andere met wietdampen omgeven flowerpowervriendelijkheid. Zo niet bij de verontruste ouders. Die zien het embleem als teken van de antichrist.
'Occultisme'
De school, die de actie tot nu toe stil wist te houden, was zich aanvankelijk van geen kwaad bewust, zo leert navraag bij bestuursvoorzitter Johan van Putten. Maar na de klacht, vertelt hij, zette hij meteen Google aan het werk. Wat hij tegenkwam was niet fraai, zo staat te lezen in de brief die de schoolbestuurder daarop naar alle ouders stuurde. Citaat: 'Het betreft het Nero-kruis dat in de Romeinse tijd stond voor het vervolgen, martelen en doden van christenen. Zelfs wordt dit symbool in onze tijd in relatie gebracht met occultisme.'
Deskundig afplakken van de foto was geen optie, meent Van Putten. "De overtuiging van de ouders dat dit symbool niet deugt was zó krachtig, dat ik van te voren wist dat hiervoor maar één oplossing is: de rigoureuze oplossing."
Inmiddels zijn alle drieduizend agenda's vernietigd. Van Putten beseft dat het wegvagen van goed papier óók een slecht voorbeeld is voor zijn leerlingen. Van Putten: "Dit doet een beetje pijn. Maar u zult begrijpen dat we de keuze hadden tussen twee kwaden."
Het betreft het Nero-kruis dat in de Romeinse tijd stond voor het vervolgen, martelen en doden van christenen.