Reformatorische kerken blijven groeien door geboorten

(TROUW)

Kerken kampen met krimp. Toch zijn er religieuze groeperingen die tegen de trend in blijven groeien. In kerken waar het uitgangspunt is dat de Bijbel van kaft tot kaft waar is, lijkt van secularisatie geen sprake te zijn. Zowel het ledental van de Gereformeerde Gemeenten als dat van de Hersteld Hervormde Kerk is het afgelopen jaar (weer) toegenomen, zo blijkt uit de jaarboeken van de twee kerken die deze week zijn verschenen.

Het ledental van de Gereformeerde Gemeenten is in 2014 gestegen met 517 tot zo'n 107.000. Ook de jaren voorafgaand aan 2014 kwamen er honderden nieuwe leden bij. In het jaarboek valt te lezen dat de groei niet te maken heeft met wervingskracht, maar met het hoge geboortecijfer. Een iets kleinere groei is te vinden bij de hersteld hervormden, die het ledental zagen stijgen met 153 tot bijna 59.000. Ook dit kerkverband nam de afgelopen jaren toe in omvang.

De twee reformatorische kerkgenootschappen hebben hun aanhangers vooral op de biblebelt, in plaatsen als Uddel, Barneveld en Rijssen. Beide kerkgenootschappen zien zichzelf als voortzetting van de gereformeerde traditie die ontstond in zestiende en zeventiende eeuw, de tijd van de Nederlandse opstand tegen Spanje. In werkelijkheid ontstonden de gereformeerde gemeenten pas in 1907. En de Hersteld Hervormde Kerk nog recenter. In 2004 scheidde een groep gelovigen zich af van de toen ontstane Protestantse Kerk in Nederland, die in hun ogen de 'ware leer' verloochende.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden