Referendum over EU? Hier niet

D66: Volksraadpleging à la Engeland in Nederland onmogelijk

Is Geert Wilders blij met een dooie mus? Het lijkt er wel op. De PVV-leider regelde gisteren dat de Kamer volgende week stemt over een initiatiefwetsvoorstel dat een raadgevend referendum mogelijk maakt. Daarmee wil Wilders de door hem zo begeerde volksraadpleging organiseren over de vraag of Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Maar volgens mede-indiener Gerard Schouw (D66) juicht zijn collega te vroeg. "Wilders zinspeelt op een Cameron-act", zegt het Kamerlid, doelend op de Britse premier Cameron die recent aankondigde dat zijn land in 2017 een referendum zal houden over dezelfde vraag. "Als Wilders denkt met ons wetsvoorstel een referendum over Europa te kunnen organiseren, heeft hij de tekst niet goed gelezen. Het initiatief voor een raadgevend referendum ligt in ons voorstel bij burgers en is dus geen speeltje voor politici. Daar komt bij dat een referendum moet gaan over iets waar de Eerste en Tweede Kamer nog over besluiten. Een handrem voor burgers, waar ze aan kunnen trekken als het parlement een wet dreigt aan te nemen. Het is niet zo dat je met ons voorstel in de hand zomaar een bestaande wet uit de kast kunt trekken."

Een referendum over de vraag of Nederland in de Europese Unie moet blijven, komt met het aannemen van dit voorstel dus geen stapje dichterbij. Daarentegen zouden burgers die zich zorgen maken over bijvoorbeeld de vraag of Noord-Holland, Utrecht en Flevoland moeten fuseren tot een superprovincie, wel uit de voeten kunnen met dit wetsvoorstel, legt Schouw uit. Daarvoor zijn wel eerst 300.000 steunbetuigingen nodig.

Waarschijnlijk stemt de Kamer volgende week donderdag over het initiatief van PvdA, GroenLinks en D66. Oorspronkelijk ging het voorstel over zowel een raadgevend (niet-bindend) als een correctief (wel bindend) referendum, maar op verzoek van Wilders wordt bekeken of dit uitelkaar getrokken kan worden. Voor een correctief referendum is namelijk een grondwetswijziging nodig en dat kost extra tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden