Referendum ongeldig

De inwoners van Gorinchem hebben gisteren een 'negatief signaal ' afgegeven als het gaat om de vestiging van een asielzoekerscentrum. Tijdens een raadgevend referendum over deze kwestie verklaarden zich 5865 inwoners tegenstander.

Het aantal voorstanders bedroeg 4064. Het totaal aantal uitgebrachte stemmen van 9929 - bij een opkomstpercentage van 38,86 procent - is echter te gering om het referendum geldigheid te verlenen. Daarvoor hadden minimaal 12 777 stemmen moeten zijn uitgebracht, ofwel meer dan 50 procent van de 25 552 kiezers.

Het referendum is adviserend, de gemeenteraad kan de uitslag naast zich neerleggen, zeker nu de opkomst onvoldoende was. Toch zullen b. en w. zich morgenberaden op de consequenties die ze zullen moeten verbinden aan dit 'negatieve signaal', liet een woordvoerder gisteravond weten. Eerder liet burgemeester P. IJssels weten erg ongelukkig te zijn met dit referendum, omdat de gemeenteraad afgelopen september al unaniem had ingestemd met de komst van 350 asielzoekers naar Gorinchem. Het referendum ging alleen over de locatie die de gemeente heeft uitgekozen. Volgens de gemeente is de locatie aan de Griendweg de enige plek die in aanmerking komt. Volgens de tegenstanders moet de gemeente helemaal afzien van een asielzoekerscentrum als de bevolking deze plek zou afwijzen. De burgemeester meent dat het referendum dan te zeer een corrigerend karakter zou krijgen dat strijdig is met de referendumverordening.

Ook minister Van Boxtel voor grote stedenbeleid heeft zijn twijfels over de zin van het referendum in zijn woonplaats Gorinchem. De minister stelt dat het referendum rechtmatig is, maar dat de kans reëel is dat gemeentelijke medewerking aan asielopvang hierdoor gevaar loopt. ,,Asielbeleid is een zaak van nationaal belang, misschien moet het lokale referendum daarvan worden uitgesloten'', aldus Van Boxtel in Netwerk. De uitspraken van de D66-minister zijn pikant, omdat zijn partij een warm voorstander is van referenda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden