Reeve, het waterdorp dat er (n)ooit zal komen

Kampen worstelt met plan voor nieuwe wijk langs zijtak IJssel

KAMPEN - Zwaluwen scheren over de weilanden waar Nederlands nieuwste dorp moet verrijzen. Reeve zal veel moderner zijn dan de Flevolandse dorpen die verderop liggen, achter een horizon met strakke bomenrijen. Hier, op het oude land tussen Kampen en Dronten, wonen ooit drieduizend Reevenaren aan het Reevediep, de nieuwe zijarm van de IJssel. Maar wanneer? Kampen worstelt door de crisis met het bouwplan. De gemeenteraad besluit donderdag of het project doorgeschoven wordt naar 2016.

"Dit verzin je toch niet, hier woningbouw?" Reijer van 't Hul strijdt al jaren tegen 'Reeve'. De voorzitter van werkgroep Zwartendijk gebaart op de kronkeldijk met oude boerderijtjes naar weilanden vol lammetjes. "Hier moet Reeve komen." Een trein naar Amsterdam roetsjt voorbij. De nieuwe Hanzelijn doorsnijdt de Zwartendijk al. Aan de oostkant ligt het station Kampen-Zuid aan de Rijksweg 50, omgeven door maagdelijke bouwkavels. Kampen rukt op. Laat de stad achter de N50 blijven, vindt de werkgroep. Van 't Hul: "En bouw anders maar in Flevoland".

Kampen zou anno nu niet met een project als Reeve starten, beaamt wethouder Gerrit Jan Veldhoen (ChristenUnie). Maar gedane zaken nemen geen keer. Het plan is lang voor 2011, toen hij naar Kampen kwam, overeengekomen met het Rijk, de provincie Overijssel en waterschap Groot-Salland. In economisch zonnige tijden spraken zij af dit 'Ruimte voor de rivier'-project, nodig voor hoogwaterafvoer van de IJssel, te combineren met recreatie, natuur en wonen. Het moest vooral geen standaardproject worden.

Veldhoen verdiepte zich in 'een dossier van 1 gigabyte'. Reeve is bedacht als hip Zuiderzeestadje met een kroeg, een kerk en schiereilanden vol huizen aan steigers. De provincie zette het laatst nog eens zwart-op-wit voor de Kamper raadsleden: er is een markt voor de geplande 1300 woningen in Reeve. Woningzoekenden uit een ruime straal rond Zwolle kunnen 1100 van die huizen vullen. Kampen mag voor zichzelf 200 huizen neerzetten. "Waarom zou Kampen de risico's dragen voor iets dat niet voor Kampen is?", verwoordt Veldhoen de argwaan die hij in de stad hoort.

Toch moet de gemeenteraad Reeve niet willen schrappen, vindt hij. "Dan zijn we 29,7 miljoen euro kwijt aan kosten die we al hebben gemaakt. We hebben alle risico's laten doorrekenen."

Het college van burgemeester en wethouders vindt: eerst zien hoe het 'Ruimte voor de rivier'-project de komende jaren uitpakt. Als de nieuwe zijarm van de IJssel - het Reevediep - in 2017 klaar is, evenals de relatief brede en hoge dijk waarop Reeve moet verrijzen, kan Kampen kiezen: bouwrijp maken of niet. Op die manier wil Kampen laveren tussen de ambitieuze Reevediep-afspraken enerzijds en de gemeentepolitici die zenuwachtig worden van de financiële risico's anderzijds. Veldhoen: "We parkeren de keuze Reeve te bouwen. Gaat de economie straks weer goed, en daar heb ik vertrouwen in, dan gaan we verder. Zo niet, dan bouwen we Reeve later, iets anders of misschien helemaal niet. Ik wil een flexibeler dorpsplan. Reeve moet er niet koste wat het kost komen."

Om de bezorgdheid in Kampen te voeden, nodigde werkgroep Zwartendijk vastgoedhoogleraar Erwin van der Krabben uit Nijmegen uit voor een lezing. Plannenmakers rekenen zich volgens hem te gemakkelijk rijk met de gepeilde woningbehoefte en bevolkingsgroeiprognoses. Interesse is nog geen koopcontract. Het lijkt hem sterk dat Reeve vooral voorziet in een bovenregionale vraag: "Uit onderzoek blijkt dat bij nieuwbouw 95 procent van de kopers uit de eigen gemeente komt."

Veldhoen laat zich niet ontmoedigen. Reeve is geen Blauwe Stad in Groningen, maar een A-locatie in hartje Nederland. "Je fietst van Reeve zo naar het station." Kampen is gewend aan succes in crisistijd. De kavels in de Zuiderzeehaven waren in recordtempo uitverkocht. "Er zal veel interesse zijn voor Reeve", denkt Veldhoen. "Maar ik wil niet bekend raken als wethouder die het dorp erdoor heeft geduwd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden