Reese loopt zich warm om Hillary te spelen

JANN RUYTERS

Eind vorig jaar prijkte het script van 'Rodham' nog op plaats 4 op Hollywoods lijst van beste, nog niet in productie genomen filmscripts. De film moet gaan over Hillary Clintons eerste stappen in de politiek en de beginnende romance met Bill. Maar er is nieuws. De film wordt toch gemaakt. En dus wordt sinds enkele weken op internet druk gespeculeerd over de mogelijke hoofdrolspeelster.

De regie is in handen van een hippe nieuwkomer, James Ponsoldt. En welke jonge Hollywoodster wil nu niet de tegenwoordig immens populaire Hillary spelen? Zeker nu de film uitkomt op het moment dat zij zich misschien kandidaat stelt om de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden?

Reese Witherspoon lijkt uitermate geschikt, maar zij ligt onder vuur nu haar man onlangs van de weg is gehaald wegens rijden onder invloed en Reese het niet kon laten om de agent ('weet je wel wie ik ben?') op zijn plaats te wijzen. Scarlett Johansson en Amanda Seyfried worden genoemd. Meryl is te oud, maar haar dochter Mamie Gummer wordt ook genoemd.

Hillary is vaker geportretteerd. Emma Thompson speelde de op Clinton geïnspireerde Susan Stanton met tegenspeler John Travolta's als de op Bill geïnspireerde 'dopey' gouverneur Stanton in Mike Nichols film 'Primary Colors' (1998).

Amy Poehler persifleerde Hillary meerdere keren in 'Saturday Night Live', onder meer in de beroemde sketch waarin Hillary lang haar brede glimlach, heldere analyses en coolness bewaart, tot ze getergd door Sarah Palins domheid op het laatste moment toch over de top schiet: 'The Presidency is mine. It's MINE!'

Men looft het script van de Zuid-Koreaanse schrijver Young Il Kim, maar zorgen zijn er ook. Zo bevat 'Rodham' iets van seks: als een vriendin naar Bill en Hillary's seksuele activiteiten vraagt, reageert Hillary dat het ervan afhangt wat je onder seks verstaat.

Het script propageert ook een boodschap die feministen wellicht in het verkeerde keelgat kan schieten. Als Hillary na veel vijven en zessen en een prestigieuze deelname aan de 'House of Judiciary Committee to impeach Richard Nixon' toch voor Bill en zijn Arkansas kiest en niet voor Washington.

Maar getob over imagoafbreuk in mogelijk spannende tijden is niet echt nodig. Een van de leukste scènes in 'Primary Colors' is het moment dat het campagne voerende echtpaar op televisie komt nadat hij door een ex-minnares aan de schandpaal is genageld. Susan (geïnspireerd dus op Hillary) blijft bij haar man. Ze houdt opzichtig zijn hand vast. Het tv-publiek in de bar kletst doodgemoedereerd door al hun excuses en verzoenende wederzijdse steunbetuigingen heen. "Goh, haar haar zit weer anders." "Iets langer vind ik toch leuker", zo klinkt het onder het volk aan de bar.

Kortom: Reese kan de rol wel krijgen. Als haar haar maar goed zit.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden