Coronacrisis

Reeks Europese landen doet stap verder met versoepeling lockdown

Demonstranten in Stuttgart protesteren op 9 mei tegen de coronamaatregelen.  Beeld AFP
Demonstranten in Stuttgart protesteren op 9 mei tegen de coronamaatregelen.Beeld AFP

Veel Europese landen trekken vanaf maandag beperkingen in die waren ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Landen en soms deelstaten, provincies of gemeenten hebben een verschillend beleid en daarom vormt de versoepeling in Europa een lappendeken van instructies. In Nederland heropenen onder meer lagere scholen, kapperszaken en bibliotheken hun deuren weer. In andere landen worden ook meer stappen gezet.

De Belgische regering heeft besloten dat maandag onder bepaalde voorwaarden alle winkels weer open kunnen na bijna twee maanden sluiting. De beperking van het contact tussen mensen wordt iets minder streng, maar blijft behalve ingewikkeld, zeer ingrijpend. Belgen mogen vanaf Moederdag (zondag) weer mensen thuis uitnodigen, maar niet meer dan vier. De keuze van genodigden is belangrijk, want bij een volgende afspraak moeten het dezelfde mensen zijn. En die mogen ondertussen niet bij anderen op bezoek gaan.

In Duitsland bepalen de deelstaten het liefst zelf het coronabeleid, te meer omdat ze de regering in Berlijn veel te aarzelend vinden bij de afbraak van de lockdown. In de aan Nederland grenzende deelstaten Noordrijn-Westfalen (NRW) en Nedersaksen gaat de eerder ingezette versoepeling in snel tempo verder. Maandag gaan bijvoorbeeld alle winkels, groot en klein, weer open. Ook cafés, restaurants en 'Biergärten' heropenen, maar kleine kroegen, clubs en discotheken blijven er over het algemeen nog dicht. In NRW normaliseert het onderwijs verder en wordt verblijf in vakantiecentra en op campings toegestaan. Nedersaksen opent ook de deuren van vakantiecentra. Op 21 mei moeten toeristen in NRW weer in hotels kunnen overnachten, in Nedersaksen is dat op 25 mei.

Frankrijk heft de strenge bepaling op dat mensen niet zonder een op schrift gesteld dringende reden de deur uit mogen. Dat hoeft alleen nog voor reizen verder dan 100 kilometer van de voordeur. Sporten en wandelen mag weer zonder beperking in tijd of plaats. Maar in het noorden en noordoosten van het land, inclusief Parijs, blijven meer beperkingen van kracht en gaan bijvoorbeeld parken niet open. De meeste ondernemingen inclusief winkels kunnen weer open, maar cafés en restaurants nog niet.

De helft van de Spanjaarden woont maandag in een provincie die de regering geschikt vindt voor versoepeling. De regio's rond Madrid, Barcelona en Valencia, een deel van het noordwesten en de Costa del Sol vallen daar niet onder. In de provincies die versoepelen mogen weer bijeenkomsten van tien mensen plaatsvinden en gaan terrassen weer open, net als sportcentra, musea en de meeste ondernemingen.

De Britse regering begint maandag met de uitvoering van een lange-termijn-plan voor de geleidelijke versoepeling om de economie weer los te trekken. Veel ondernemingen zoals in de horeca gaan echter volgens Britse media in dit plan nog lang niet open. Andere landen met minder restricties vanaf maandag zijn Denemarken, Estland, Griekenland, Kroatië, Litouwen, Servië, Slovenië, Tsjechië, Noorwegen en Zwitserland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden